Golob in Plenković na Bledu o solidarnostni oskrbi s plinom

0

Slovenski premier Robert Golob se je danes pred začetkom Blejskega strateškega foruma sestal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. Govorila sta o usklajevanju sporazuma za solidarnostno oskrbo s plinom, Golob pa se je tudi zahvalil Hrvaški za pomoč ob nedavnih požarih v Sloveniji, so sporočili iz premierjevega kabineta.

To je bilo prvo dvostransko srečanje premierjev Slovenije in Hrvaške od menjave vlade v Ljubljani. Na srečanju sta sodelovala tudi oba zunanja ministra, Tanja Fajon in Gordan Grlić Radman, ki bosta imela tudi dvostransko srečanje.

Kot so sporočili iz Golobovega kabineta, je slovenski premier izrazil podporo Slovenije vključitvi Hrvaške v območje evra in vstopu v schengen. Ob tem je opozoril na pomen načela odprtih meja znotraj schengenskega območja.

Pogovarjala sta se tudi o energetski krizi ter sodelovanju pri njenem obvladovanju. Državi sicer še usklajujeta sporazum o solidarnostnih ukrepih za zagotovitev zanesljive oskrbe s plinom, do tega pa naj bi po pričakovanjih Goloba prišlo kmalu. Hrvaška bi tako bila za Italijo druga država, s katero bi Slovenija sklenila tovrstni sporazum.

Golob je kasneje dejal, da “v Evropi lahko to zimo in tudi naslednjih nekaj zim preživimo samo, če bomo delali skupaj”, zato je tudi s premierjem Plenkovićem najprej odprl to temo. Dejal je, da je odkrito izrazil željo Slovenije po neposrednem dostopu do LNG terminala na Krku, vključno s plinovodom, in dodal, da je danes šlo bolj za spoznavni sestanek, nastajajoči sporazum med Hrvaško in Slovenijo o solidarnostni oskrbi s plinom pa naj se po njegovih besedah izkoristi zato, da bomo na koncu vsi bolj odporni na energetske krize v bodoče.

Golob se je Plenkoviću tudi zahvalil za pomoč Hrvaške ob nedavnih požarih. Ob tem sta se se zavzela za okrepitev sodelovanja na tem področju tudi v prihodnje, so še sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Hrvaški premier je medtem ob prihodu na Blejski strateški forum pojasnil, da se je s slovenskim premierjem Golobom in zunanjo ministrico Fajon pogovarjal o “izboljšanju bilateralnih odnosov, o oskrbi z energenti in sodelovanju obeh držav na tem področju, skupnih iniciativah v okviru EU, hrvaški pomoči Sloveniji ob požarih in letošnji izredno dobri turistični sezoni”.

Na vprašanje glede arbitraže o meji je Plenković odgovoril, da “je treba rešiti vprašanje meje” in da je stališče Slovenije bolj ali manj vedno enako, da se je treba držati arbitražne razsodbe, ki pa po njegovem “za Hrvaško ne obstaja”. “Arbitražna razsodba je, kakršna je, toda naš parlament je ne bo nikoli ratificiral. To sem odkrito povedal premierju Golobu,” je dejal hrvaški premier. Dodal je še, da je Goloba povabil na obisk na Hrvaško.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen