ZPS: Tveganja uživanja energijskih pijač v javnosti premalo izpostavljena, še posebej tvegano je mešanje z alkoholnimi pijačami

0

Tveganja uživanja energijskih pijač in njihova nevarnost za javno zdravje, zlasti med mladimi, so v javnosti premalo izpostavljena, opozarja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Glede na študijo Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju iz leta 2020 energijske pijače uživa več kot tretjina mladostnikov v Sloveniji.

Energijske pijače po podatkih študije uživa 42,5 odstotka mladostnikov, od tega vsak šesti 11-letnik in vsak drugi 15-letnik, večinoma z vednostjo staršev, navajajo v ZPS. Po podatkih njihove ankete, ki so jo opravili med 200 ljubljanskimi osnovnošolci, jih energijske pijače uživa več kot 60 odstotkov, tudi pred ali med športno aktivnostjo, pogosto pa so jim na voljo doma.

Ker energijske pijače intenzivno tržijo prav mladostnikom, številni starši ne vedo, da lahko otrokom ob enkratnem povečanem vnosu dolgoročno škodijo, poudarjajo na ZPS. Mladostniki jih uživajo z željo po budnosti, boljšem spominu in hitrejši odzivnosti, kar potrebujejo za igranje računalniških iger, vendar to vpliva na krajši spanec, moten ritem spanja in posledično na njihovo duševno zdravje, so opozorili.

Uživanje energijskih pijač je po navedbah ZPS še bolj tvegano ob mešanju z alkoholnimi pijačami in ima lahko tudi usodne posledice. Ker kofein delno zabriše delovanje alkohola, se ljudje namreč počutijo manj opiti, kot so v resnici. Opozorilo “ne mešati z alkoholom” je zato nujno na vseh energijskih pijačah, a ga glede na rezultate pregleda ZPS devet od 16 pregledanih pijač nima, med njimi tudi ne najbolj priljubljena znamka energijskih pijač Redbull.

Zaradi škodljivih posledic pitja energijskih pijač ZPS poziva k omejitvenim ukrepom za njihovo prodajo. Takšne ukrepe so uveljavile že nekatere članice EU, med njimi Litva in Latvija, ki sta prvi prepovedali oglaševanje in prodajo energijskih pijač osebam, mlajšim od 18 let. Po lanski tragediji, ko naj bi po večji količini zaužite energijske pijače umrl 13-letnik, o prepovedi ponovno razmišljajo tudi na Hrvaškem, še navajajo v zvezi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen