Raziskava nemškega in švicarskega inštituta za ekonomsko politiko: Visoka inflacija bo najverjetneje vztrajala še nekaj let

0

Stopnja inflacije je po vsem svetu na visokih ravneh, pri čemer naj bi letos v povprečju dosegla 7,7 odstotka, sta v zadnji raziskavi med ekonomisti ugotovila münchenski inštitut Ifo in švicarski inštitut za ekonomsko politiko. “Inflacija je prisotna povsod po svetu in bo tu tudi ostala,” je prepričan Ifov raziskovalec Niklas Potrafke.

“Pričakovana stopnja inflacije za leto 2022 je okoli pet odstotnih točk višja kot stopnja, o kateri je med letoma 2010 in 2019 poročala Svetovna banka,” je poudaril Potrafke.

Kot so sporočili z Ifa, je raziskava pokazala, da bo visoka stopnja inflacije vztrajala tudi v prihodnjih letih. Raziskava je udeležence spraševala po njihovih predvidevanjih za leti 2023 in 2026, pri čemer so odgovorili, da pričakujejo, da bo povprečna stopnja inflacije na svetovni ravni v teh dveh letih znašala 6,2 oz. 4,5 odstotka.

Čeprav gre za padec v primerjavi z letošnjim letom, pa sta številki še vedno precej nad 2,7 odstotka, kolikor je po navedbah Svetovne banke inflacija v povprečju znašala med letoma 2010 in 2019.

Pričakovanja za letos se sicer glede na regije močno razlikujejo. Več kot 20-odstotna inflacija se napoveduje za Južno Ameriko, Severno in Vzhodno Afriko ter Zahodno in Osrednjo Azijo. Na svetovni ravni pa se nižja, manj kot 10-odstotna inflacija, pričakuje za Severno in Srednjo Ameriko ter večji del Evrope.

V raziskavi o inflaciji je sodelovalo 663 ekonomistov iz več kot 100 držav, so še dodali pri Ifu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen