Ovse izrazil zaskrbljenost glede ruskih filtracijskih centrov v Ukrajini; ljudje so tam podvrženi agresivnim zaslišanjem in ponižujočim telesnim preiskavam

0

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je danes objavila poročilo, v katerem je izrazila resno zaskrbljenost zaradi domnevnega slabega ravnanja z več deset tisoč Ukrajinci, ki naj bi bili pridržani v filtracijskih centrih, ki jih je v Ukrajini vzpostavila Rusija. Mnogi preprosto izginejo, nekateri pa so deportirani v Rusijo.

“Obstajajo poročila, ki nakazujejo, da so ljudje v takšnih centrih podvrženi agresivnim zaslišanjem in ponižujočim telesnim preiskavam,” je zapisano v 115-stranskem poročilu Ovseja.

Poročilo opozarja, da tisti, za katere je bilo ugotovljeno, da so sodelovali z ukrajinskimi oblastmi, pogosto preprosto izginejo, nekateri pa naj bi bili premeščeni na ozemlja pod ruskim nadzorom, kjer so pridržani ali celo umorjeni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah Kijeva in humanitarnih organizacij je bilo v te centre v separatistični regiji Doneck na vzhodu Ukrajine pripeljanih več deset tisoč civilistov, ki jih nato deportirajo v Rusijo. Tam zabeležijo njihove osebne podatke, jim odvzamejo prstne odtise in kopirajo njihove osebne izkaznice. Po besedah ukrajinskega veleposlanika pri Ovseju Jevgenija Cimbaljuka je na ozemljih, ki jih zaseda Rusija, približno 20 takšnih objektov.

Prav tako poročilo navaja, da so bili med spopadi večkrat dokumentirani ciljno usmerjeni poboji, posilstva, ugrabitve in množične deportacije civilistov. Poročilo temelji na misiji treh strokovnjakov, ki jih je imenoval Ovse in so od 1. aprila do 25. junija spremljali vojno v Ukrajini. To je bila druga tovrstna misija Ovseja, prva pa je pokrivala obdobje od začetka invazije 24. februarja do 1. aprila.

Obe misiji sta opazili hude kršitve mednarodnega humanitarnega prava, zlasti v mestih Buča in Irpin, in ob tem opozorili, da znaki mučenja in slabega ravnanja na truplih ubitih civilistov prav tako kažejo na neupoštevanje načel človečnosti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen