Oddelek za pljučne bolezni po 70 letih v matični enoti UKC Maribor; 3,6 milijona evrov za selitev in ureditev bolnišničnih prostorov zagotovljenih v Janševi vladi prek React EU sklada

0

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so danes odprli nove prostore oddelka za pljučne bolezni, ki se je s tem po dolgoletnih prizadevanjih preselil iz dotrajanih objektov na Slivniškem Pohorju v matično enoto. Umeščen je v tretje nadstropje klinike za interno medicino, v prostorih na Pohorju pa bodo začasno bolniki s covidom-19.

Selitev je po besedah predstojnice oddelka Dušanke Vidovič izjemno velika pridobitev, v prvi vrsti za bolnike, ki bodo s tem deležni višjega standarda obravnave, pa tudi za zaposlene, ki se jim bodo izboljšali pogoji za delo.

Sodobno prenovljeni prostori, opremljeni z novo medicinsko opremo, in lokacija znotraj UKC Maribor omogočajo lažje sodelovanje z drugimi internističnimi strokami in drugimi specialnostmi, kot so kirurgija, radiologija in onkologija. Prav tako zagotavljajo boljše možnosti za znanstveno-raziskovalno in pedagoško delo, je povedala strokovna direktorica UKC Maribor Nataša Marčun Varda.

Oddelek bo imel sicer še vedno 40 bolniških postelj, a po novem ima tudi lastne zmogljivosti za intenzivno nego. Tako bo 26 standardnih bolniških postelj, pet bolniških postelj za izolacijo, šest bolniških postelj za intenzivni nadzor in tri bolniške postelje za dnevni hospital. Z novo specialno medicinsko opremo bodo lahko med drugim nadgradili invazivno pljučno diagnostiko in intenzivni nadzor hudo bolnih in prizadetih pljučnih bolnikov.

Oddelek za pljučne bolezni so na Slivniško Pohorje preselili pred 70 leti, ko je bil v prvi vrsti namenjen zdravljenju bolnikov s tuberkulozo. Predstojnica Vidovič je pojasnila, da je bil to takrat velik dosežek, saj je bilo tamkajšnje okolje ugodnejše za bolnike kot središče mesta.

Sčasoma se je začelo število bolnikov s tuberkulozo zmanjševati, naraščale pa so druge pljučne bolezni, predvsem pljučni rak, kronične obstruktivne bolezni in alergijska obolenja. V teh primerih pa je lokacija na Pohorju težava, saj so morali nujne primere in bolnike za opravljanje invazivne diagnostike voziti v matično enoto, oddaljeno okoli 15 kilometrov. “To pomeni pol ure vožnje, kar je za bolnike zelo obremenjujoče,” je povedala predstojnica.

Poleg tega so prostori na Pohorju dotrajani, oprema je stara, zato so na oddelku že več let pozivali k selitvi. Lani se je tako začelo pripravljati prostore za pljučni oddelek znotraj matične enote. Ker v UKC Maribor ni prostora za gradnjo novih objektov, so namreč morali pred tem preseliti nekatere druge oddelke.

V prostorih, kjer je po novem oddelek za pljučne bolezni, je bil prej med drugim oddelek za kožne bolezni. Sobe so zaenkrat še prazne in po napovedih naj bi vanje preselili pljučne bolnike do konca prihodnjega tedna. Sama selitev pljučnega oddelka je stala 2,8 milijona evrov. Selitev oddelka za pljučne bolezni v UKC Maribor in ureditev bolniških prostorov je bila prva odobrena naložba nepovratnih sredstev iz React EU v vladi Janeza Janše, vredna 3,6 milijona evrov.

V izpraznjenih prostorih na Pohorju nameravajo urediti negovalno bolnišnico. A do takrat bodo vanje namestili bolnike s covidom-19.

Direktor UKC Maribor Anton Crnjac je danes povedal, da imajo trenutno 50 bolnikov s covidom-19, njihovo število pa hitro narašča. Da ne bi bili primorani zaradi teh bolnikov ponovno krčiti obravnave ostalih bolnikov, so se odločili, da jih namestijo na Pohorju. Poudaril je, da je to začasna rešitev, medtem pa “intenzivno” delajo na projektu postavitve kontejnerske bolnišnice za bolnike s covidom-19.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen