Milan Kučan za predsedniško kandidatko javno podprl Natašo Pirc Musar, Kosova pa sedaj joče, da se je sposobna “samoomejevati”

2

Podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos, ki je že napovedala predsedniško kandidaturo, je danes zavrnila pomisleke, da bi bilo sistemsko nesprejemljivo, da bi tri najvišje funkcije v državi zasedali člani iste stranke. Poudarja, da se je sposobna samoomejevati, ter da delitev oblasti ne pomeni delitve med stranke ali domnevno neodvisne kandidate.

Spomnimo: ko se je konec junija predstavila predsedniška kandidatka Marte Kos, kar ni mogla skriti presenečanja, ko je njen strankarski šef Robert Golob govoril o Milanu Kučanu. Golob je takrat dejal, da je bil tudi Kučan pred svojo kandidaturo ravno tako predsednik zveze komunistov. “Imam spoštovanje do gospoda Kučana, mogoče pa včasih tudi on ustreli kakšnega kozla,” je dejal Golob in Kosovo pustil odprtih ust.

Kosova se je tako v obsežnem zapisu na svoji spletni strani odzvala na komentar nekdanjega predsednika države Milana Kučana, ki je za kandidatko javno podprl odvetnico Natašo Pirc Musar, saj da ni dobro, da ima ena stranka tri najpomembnejše funkcije v državi, in sicer predsednika republike, predsednika vlade in predsednika državnega zbora. Priznava pa, da bi veljalo o tem skupaj premisliti, nato pa tudi uveljaviti nekaj dodatnih varovalk.

“S stališča delitve oblasti je ključno, da vsi akterji spoštujejo samo delitev na veje oblasti in se strogo držijo meja med njimi. To je stvar osebne etike in politične odgovornosti, ne pa pripadnosti eni ali drugi politični opciji,” navaja.

Ob tem je še poudarila, da je strankarska demokracija ustavni okvir Slovenije, nikjer pa ni zapisano, da bi moral biti predsedniški kandidat nestrankarski. “Še več, ravno neodvisna in vesti zavezana predsednica republike lahko skrbi za to, da so stroge meje med vsemi tremi vejami spoštovane,” je prepričana.

Kosova je sicer že ob uradni predstavitvi kandidature dejala, da bo, če bo izvoljena, odstopila s podpredsedniškega mesta trenutno vladajoče stranke in zamrznila članstvo v njej. V pismu pa je ponovno zatrdila, da ob takšni odločitvi ni dileme, saj da se je vedno treba “postaviti v dobro skupnega, ne stranke”. Meni pa, da so v parlamentarni demokraciji prav stranke instrument, s pomočjo katerega je skupno dobro mogoče učinkovito doseči.

Kosova se je v zapisu obregnila tudi ob nekatere svoje do zdaj znane protikandidate, ki da so povzeli omenjene pomisleke. “Zlorabo legitimnega predsednikovega pomisleka čutim kot premišljen poskus izločiti me iz tekme, še preden se je ta sploh dobro začela: me dobesedno diskvalificirati,” je zapisala.

Ob tem se v zapisu sprašuje tudi, ali ni “nekoliko nedemokratično” ljudem jemati pravico, da demokratično izberejo svojo kandidatko, s tem, da jo že vnaprej izločijo iz igre kot sistemsko nesprejemljivo.

Prepričana je tudi, da se bo neodvisnost kandidatov izkazala šele v odločnih stališčih do aktualnih vprašanj, kritični drži do vseh družbenih akterjev, predvsem pa v državniškem pogumu postaviti se za državo, kakršna mora Slovenija šele postati.

Št. komentarjev: 2
  1. konrad pravi

    Udbaška smrdljivka!

  2. raft pravi

    Babi so se štrene zmešale do konca. Lahko bi imela vlogo v kakšnem filmu z Nekrofilsko tematiko.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen