Dr. Milan Zver z javnim pismom Sophie in ‘tVeld: Vladna koalicija si želi politično popolnoma podrediti RTV Slovenija!

0

(7. julij 2022) Evropski poslanec dr. Milan Zver je na predsednico skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic Sophie in ‘t Veld naslovil pismo, v katerem jo opozarja na aktualno dogajanje v zvezi z zakonom o RTV Slovenija.  Evropski poslanec je v pismu mnenja, da je ponovno napočil čas, da se posebna misija Evropskega parlamenta odpravi v Slovenijo ter preveri stanje vladavine prava in svobode medijev. V nadaljevanju objavljamo celotno pismo.

Spoštovani,

želel bi vas seznaniti z odločitvijo nove slovenske vladne koalicije, ki jo sestavljajo Gibanje Svoboda, SD in Levica (levo in skrajno levo usmerjene stranke) v povezavi s slovensko nacionalno televizijo – RTV Slovenija in ki je bila sprejeta na Kolegiju predsednice Državnega zbora 5. julija 2022.

Vlada je obljubila, da bo depolitizirala RTV Slovenija, a v resnici počne ravno nasprotno. Vse več dokazov je, da si želi nacionalno slovensko televizijo politično popolnoma podrediti, kar je v demokratični evropski državi povsem nedopustno.

Vladna koalicija je na omenjenem kolegiju predlagala, da se spremembe Zakona o RTV Slovenija obravnava po nujnem postopku. Pri tem gre za proceduralni precedens, ki nevarno maje demokratične temelje zakonodajnega odločanja. Nujni zakonodajni postopek je namreč namenjen obravnavi zakonov, ki bi ob njihovi neuveljavitvi prinesli “težko popravljive posledice  za delovanje države”. Nujen zakonodajni postopek je predviden tudi, ko je sprejem zakona “nujen zaradi interesov varnosti ali obrambe države” ali” zaradi odprave posledic naravnih nesreč”. Nobena od predlaganih sprememb zakona o RTV Slovenija ni takšne narave, da bi terjala nujni zakonodajni postopek.

Predlagani zakon o RTV namesto obstoječega programskega in nadzornega sveta predvideva enovit organ upravljanja in nadzora – Svet RTV Slovenija. Javni zavod naj bi vodila in upravljala uprava, ki bi jo sestavljali štirje člani, vodil pa bi jo predsednik uprave. Z dnem uveljavitve tega zakona bi tako prenehal mandat članov aktualnega Programskega sveta in članov Nadzornega sveta, mandat nanju vezanih odborov ter mandat generalnega direktorja, direktorja radia in direktorja televizije.

Pri omenjenih spremembah zakona o RTV, ki jih predlaga vladajoča koalicija, gre torej enostavno za to, da si vlada želi menjave najpomembnejših direktorjev na javni RTV s politično podrejenimi, ob tem pa želi tudi temeljito spremeniti ustroj delovanja javnega servisa.

Žalostno je, da se slovenska vlada v teh negotovih časih, ko se povsod po Evropi soočamo z  energetsko in prehransko draginjo, visoko inflacijo ter porastom okužb s Covid-19, ukvarja predvsem s tem, kako si podrediti javno RTV, ki bi morala delovati v interesu vseh državljank in državljanov.

Glede na vse navedeno je gotovo ponovno napočil čas, da se posebna misija Evropskega parlamenta odpravi v Slovenijo ter preveri stanje vladavine prava in svobode medijev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen