Zelenski: Rusija nadzira približno 20 odstotkov Ukrajine

0

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes opozoril, da ruske sile nadzorujejo približno petino njegove države, vključno z že aneksiranim Krimskim polotokom in ozemljem na vzhodu, ki je od leta 2014 v rokah proruskih separatistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Danes je približno 20 odstotkov našega ozemlja pod nadzorom okupatorjev,” je dejal med nagovorom zakonodajalcem v Luksemburgu.

Pri tem je opozoril, da so leta 2014 proruski separatisti nadzorovali 43.000 kvadratnih kilometrov ozemlja. Po skoraj sto dnevih vojne naj bi se ta številka povzpela na približno 125.000 kvadratnih kilometrov, kar pa predstavlja ozemlje večje od Nizozemske, Belgije in Luksemburga skupaj.

Hkrati je dejal, da je skoraj 300.000 kvadratnih kilometrov ozemlja “onesnaženih” z minami in neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. “12 milijonov Ukrajincev je razseljenih, več kot pet milijonov pa jih je odšlo v tujino,” je še dodal.

Ruske sile pa medtem utrjujejo svoje položaje v vzhodni pokrajini Donbas, ki vključuje regiji Lugansk in Doneck, in se vztrajno približujejo ukrajinskemu de facto upravnemu središču te regije, mestu Kramatorsk.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen