[Türkova ljubljenka dobila košarico] Vasilka Sancin ni bila izvoljena za nov mandat v odboru ZN za človekove pravice

0

Slovenska mednarodna pravnica Vasilka Sancin danes ni bila izvoljena za nov mandat v odboru ZN za človekove pravice. Njena kandidatura, ki jo je po zavračanju prejšnje vlade nova podprla v začetku junija, je bila oddana kot zadnja in po izteku roka, za devet prostih mest pa se je potegovalo 17 kandidatov.

Sancinova, ki ji sedanji štiriletni mandat poteče konec leta, je kot kandidatka za nov mandat prejela 49 glasov podpore, kar je bilo premalo za izvolitev.

186 prisotnih predstavnikov je v odbor izvolilo kandidate iz Nizozemske, Francije, Senegala, Srbije, Japonske, Azerbajdžana, Združenih držav Amerike, Kostarike in Čila.

Sancinova je bila v odbor izvoljena leta 2018 za mandat v obdobju 2019 do 2023, od leta 2021 pa je tudi ena od treh podpredsednikov odbora. Za ponovno kandidaturo se je odločila pravočasno, vendar prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše njene kandidature ni podprla.

Ministrstvo za pravosodje je namesto tega 23. februarja objavilo javni razpis za zbiranje kandidatur, na katerega se je prijavila le Sancinova. Njena kandidatura je nato obtičala v vladni proceduri, prejšnja vlada pa ni nikoli pojasnila, zakaj postopka ni dokončala. Je pa nato njeno kandidaturo že na prvi seji 1. junija potrdila nova vlada pod vodstvom Roberta Goloba.

Rok za oddajo kandidatur je bil sicer 6. april 2022, kot zadnja in po izteku roka pa je kandidaturo za Sancinovo vložila tudi Slovenija.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen