(Tako to dela državotvorna opozicija) SDS proti spremembam zakona o (razsipni) vladi še s pobudo za zakonodajni referendum

8

SDS je vložila podpise za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o spremembah zakona o vladi. Te so po njihovem mnenju problematične, ker povečujejo število ministrstev za tri, kar pomeni večje stroške. Koalicija je to potezo ocenila kot nagajanje. Predsednica DZ bo začetek zbiranja podpisov določila v sedmih dneh.

Kot ključno utemeljitev za zakonodajni referendum o spremembah zakona o vladi je poslanec SDS Branko Grims navedel “nepopisno šlamastiko” z naftnimi derivati, ki naj bi jo povzročil predsednik vlade Robert Golob, ko je napovedal njihovo podražitev. To po Grimsovem mnenju dokazuje, da je vlada neoperativna in da bi bila s širitvijo le še bolj. “Ljudje pa naj to plačajo,” je dejal.

V koalicijskih poslanskih skupinah Svoboda, SD in Levica menijo, da SDS z vložitvijo podpisov državljanov za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma želi zavlačevati postopek formiranja nove vlade. Ob tem so v SD poudarili, da ima vsaka vlada možnost, da se organizira sama, v Levici pa, da se v SDS očitno še niso sprijaznili s tem, da so izgubili volitve.

Tri nova ministrstva ustanavljajo, saj želijo poskrbeti za sožitje generacij in podnebne spremembe, pravijo v Svobodi. “Taktiziranja, politična preigravanja tega napredka ne prinašajo, jemljejo nam pa dragocen čas,” je dejal vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. Hkrati je obljubil, da bodo dali vse od sebe, da najdejo ustrezne rešitve pri podražitvah hrane in energentov.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič bo po vložitvi podpisov za začetek referendumskih postopkov glede sprememb zakona o vladi v naslednjih sedmih dneh skladno z zakonom preverila, ali vložena pobuda ustreza zakonskim kriterijem. Če da, bodo sledili naslednji koraki, tudi določitev dneva za začetek zbiranja 40.000 podpisov, je napovedala.

Ko predsednik DZ določi rok začetka zbiranja podpisov, ima sicer pobudnik 35 dni časa za zbiranje. Po izteku tega roka pa ima sedem dni za vložitev s podpisi podprte zahteve v DZ. Če je ta popolna, ima nato še DZ sedem dni časa, da z odlokom razpiše referendum.

Od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kakor trideset dni in ne več kakor leto dni. Določitev dneva glasovanja, do katerega preteče več kot petinštirideset dni od dneva razpisa referenduma, sprejme državni zbor z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.

O najbolj verjetnem datumu za izvedbo referenduma sicer Klakočar Zupančičeva ni želela špekulirati. V SDS bi tega izvedli sočasno z jesenskimi bodisi lokalnimi bodisi predsedniškimi volitvami.

Na Državni volilni komisiji so za STA pojasnili, da bi referendum, če bi ga izvedli skupaj s predsedniškimi volitvami, ki bodo prve jeseni, stal okoli 760.000 evrov. Če bi bil izveden samostojno, pa bi izvedba referenduma stala okoli 4,2 milijona evrov, toliko je namreč stal zadnji referendum o vodah. Razlika, ki pomeni znaten prihranek, gre v največji meri na račun stroška volilnih odborov pa tudi drugih stroškov, denimo za poštne stroške za pošiljanje obvestila volivcem.

Državni zbor lahko razpiše zakonodajni referendum tudi, če to zahteva najmanj tretjina poslancev, SDS jih ima 27.

Koliko podpisov državljanov so vložili, Grims ni želel razkriti, so pa v poslanski skupini SDS naknadno za STA zagotovili, da jih je več kot potrebnih 2500. Zatrdil je, da z aktivistom Vilijem Kovačičem, ki je prav tako zbiral podpise za isti referendum, ne sodelujejo.

Kovačiču sicer ni uspelo zbrati potrebnih 2500 podpisov za začetek postopka. Danes je opozoril, da se volilna in referendumska pravica ne izvajata enako, zato bo ustavnemu sodišču predlagal, da zadrži izvajanje zakona o vladi in postopke referendumov, dokler DZ ne odpravi nepravilnost.

Kovačič namreč meni, da je rok sedmih dni, v katerega so všteti tudi dela prosti dnevi in prazniki, prekratek. Podpise je treba zbrati v fizični obliki, ti pa po pošti prihajajo po roku zbiranja, čeprav so bili na pošto oddani pravi čas, DZ pa jih ne upošteva, je v izjavi za STA povedal Kovačič.

Št. komentarjev: 8
 1. Pubec pravi

  Primitivci opozicijski, ne veste več na kakšen način bi škodovali aktualni vladi. Poslužujete se najpodlejših primitivnih laži in podtikanj( dokaz Tomašič in njegovo lajanje iz ekranov) . Res vam dela sramoto s svojimi primitivnimi oddajami in klicatelji iz Straže pri Novem mestu itd.Sprijaznite se z dejstvom , da ste bivši!!

  1. Re gornjim pravi

   To je za vas državotvornost? To je kvečjemu razdiraštvo!

 2. linke pravi

  ta banditska pernata koalicija bo naredila več škode kot 4 letna nemška okupacija med 2. svetovno vojno. . treba jih je ustavit na vsak način

  1. Re gornjemu pravi

   Zagotovo bo škoda manjša , kot jo je naredila jajotova gnila , barabska koalicija

 3. Re gornjemu pravi

  Te gnilobe ne morejo doumeti , da so bivše in jih nihče več noče niti omenjati. Kapiraš seronja linke , gornji?

 4. Linke pravi

  Gornji buzi ,ti lahko sodis samo tisto,kar tebe guzi. Prosto po Presernu. Kapis

  1. Re gornjemu pravi

   Da si prostak , sem vedel , da pa si taka prostačina , podn od podna. Ko ti zmanjka besed , se začneš obnašati, kot sem ti že napisal. Sprijazni se , da ste vsi že bivši. Počisti v kleti Trstenjakove drek za seboj in začni delat kaj normalnega

 5. Opazovalec pravi

  Ta, po vaše , državotvorna opozicija, si celo dovoli, da njen renčač Tomašič poziva gledalce, da si nabavijo orožje , da si bodo lahko ” priborili” nazaj Slovenijo. Končno ga je nekdo ovadil, on pa renči iz ekranov, kako je on žrtev, ker bodo preiskovali njega,( kako si drznejo), ki je ja najbolj čist in pošten lajač na tv. Škoda, da ga ne srečam!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen