Nadzorniki SDH danes o ugotovitvah revizije imenovanja Kokota na čelo Pošte

0

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) se bo danes popoldne seznanil z ugotovitvami revizije postopkov imenovanja Tomaža Kokota za generalnega direktorja Pošte Slovenije. Ta naj bi po pisanju medijev pokazala določene nepravilnosti pri imenovanju. Po nekaterih informacijah bi lahko danes sporazumno odstopil tudi prvi mož SDH Janez Žlak.

Izvedbo neodvisnega pravnega pregleda postopkov Kokotovega imenovanja na čelo Pošte Slovenije je aprila naložila uprava SDH z Žlakom na čelu. Revizija naj bi, kot je prejšnji teden poročal spletni portal N1, pokazala, da nadzorni svet Pošte Slovenije ni ravnal s potrebno skrbnostjo v nekaterih korakih postopka imenovanja. Sporne naj bi bile Kokotove izkušnje oz. izpolnjevanje pogoja glede vodstvenih izkušenj.

Kokot je vodenje Pošte Slovenije začasno prevzel marca lani po sporazumnem odhodu dolgoletnega generalnega direktorja Borisa Novaka. Februarja letos je dobil polni, petletni mandat. V javnosti so se vse od njegovega lanskega imenovanja pojavljali številni očitki o političnem kadrovanju v vrhu Pošte Slovenije.

Kako se bo glede ugotovitev revizije imenovanja Kokota odzvalo vodstvo SDH, še ni znano. Žlak je prejšnji teden za Radio Slovenija povedal, da je imenovanje vodstva naloga nadzornikov družbe. Ta je sicer v 100-odstotni državni lasti.

Na današnji seji nadzornikov SDH – ta bi sprva morala potekati prejšnji teden, a so jo prestavili – bi lahko sicer Žlak sporazumno odstopil s položaja. Holding vodi od 7. oktobra 2020, ko je na tem položaju nasledil odstopljenega Gabrijela Škofa. V upravi SDH sta še Janez Tomšič in Peter Drobež.

Nadzorni svet SDH je po odpoklicu Boža Emeršiča in Leona Cizlja prejšnji teden tričlanski. Vodi ga Karmen Dietner, v njem pa sta še Ivan Simič in Janez Vipotnik.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen