Kvartet evropskih voditeljev podprl kandidaturo Ukrajine za članstvo v EU

0

Nemški kancler Olaf Scholz, francoski predsednik Emmanuel Macron, italijanski premier Mario Draghi in romunski predsednik Klaus Iohannis so danes na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim podprli Ukrajino v njeni želji, da pridobi status kandidatke za članstvo v EU, poročajo tuje tiskovne agencije.

Voditelji Nemčije, Francije in Italije so v Ukrajino prispeli na skupnem vlaku, njihov prvi postanek pa je bil v kijevskem predmestju Irpin, kjer so po umiku ruskih sil konec marca našli trupla skoraj 300 civilistov. Romunski predsednik se je trojici v Kijevu pridružil pozneje.

Na skupni tiskovni konferenci po srečanju voditeljev z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim je Macron v imenu vseh štirih dejal, da “podpirajo takojšnjo podelitev statusa kandidatke Ukrajini”.

Scholz je ob tem sporočil, da Nemčija podpira podelitev statusa kandidatke tako Ukrajini kot Moldaviji. “Ukrajina spada v evropsko družino,” je dodal nemški kancler.

Spomnil je tudi na zaveze EU do držav Zahodnega Balkana, ki so že več let v procesu približevanja uniji, pri čemer pa je poudaril, da obstajajo “jasni kriteriji za pristopanje Evropski uniji, ki jih morajo izpolniti vse kandidatke”.

Podobno sporočilo je gostitelju prenesel tudi Draghi, ki je dejal, da je pot od kandidatke do članice dolga. Zelenski je ob tem izrazil prepričanje, da “so si Ukrajinci že prislužili pravico, da gredo po tej poti, in da Ukrajina pridobi status kandidatke”.

Iohannis pa je v svojem nagovoru omenil tudi Gruzijo, ki bi po njegovem mnenju prav tako morala dobiti status kandidatke, za katerega je zaprosila istočasno kot Ukrajina in Moldavija.

Evropska komisija bo v petek predvidoma predstavila svoje mnenje o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU vsem trem državam, ki so za to zaprosile. Pričakovati je, da bo mnenje o podelitvi statusa Ukrajini pozitivno. Dokončno odločitev morajo nato sprejeti še voditelji članic EU.

Na tiskovni konferenci v Kijevu so se voditelji dotaknili tudi tem, ki so bolj neposredno povezane z vojno v Ukrajini.

Glede dobav orožja je Scholz jasno dejal, da bo Nemčija Ukrajini pomagala z oborožitvijo, kolikor dolgo bo treba, Macron pa je oznanil, da bo Francija Ukrajini dobavila še šest havbic tipa caesar.

Zelenski je glede pošiljk orožja s strani zahodnih zaveznic poudaril, da rešujejo življenja Ukrajincev. “Vsak dan zadržanih ali odloženih odločitev je nova priložnost za rusko vojsko, da ubija Ukrajince ali uničuje naša mesta, je še dodal ukrajinski predsednik.

Draghi pa je dodal, da je nujno treba oblikovati varne koridorje za izvoz ukrajinskega žita, saj “humanitarna kriza v Ukrajini ne sme prerasti v globalno katastrofo”. Iohannis je ob tem Rusijo obtožil, da blokade izvoza žita uporablja kot orožje v vojni.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen