Golobovi na odboru DZ za notranje zadeve želeli utišati opozicijo, s tem pa pokazali, da se zelo bojijo posvetovalnega referenduma o zakonu o (prenapihnjeni) vladi

3

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je s petimi glasovi za in devetimi proti predlog za posvetovalni referendum o predlogu sprememb zakona o vladi ocenil kot neprimeren. Pobudo za referendum je vložila SDS, ki želi s tem preprečiti širitev vlade Roberta Goloba iz 17 na 20 resorjev.

Predlog za posvetovalni referendum o predlogu sprememb zakon o vladi so že na ustanovni seji DZ vložili v SDS. Menijo, da se bo s povečanjem števila ministrstev razširila javna uprava, s tem pa tudi javnofinančni izdatki, zato se mora po njihovem mnenju o tem odločati ljudstvo. Poudarjajo, da gre za zagotavljanje služb tistim, ki so na volitvah izpadli iz parlamenta in za zagotavljanje sredstev nevladnim organizacijam, ki da so sedanji koaliciji pomagali “do 53 sedežev v parlamentu”. Poslanec SDS Branko Grims je dejal: “Da se naredi dovolj prostora pri koritu, ljudje pa naj to plačajo.”

Nasprotno v koalicijskih vrstah menijo, da je referendum o tem že potekal na volitvah, pri čemer je poslanka Levice Nataša Sukič opozorila, da ministri in državni sekretarji za opravljanje funkcije ne potrebujejo izvolitve na volitvah in da gre za samostojno vejo oblasti. Koalicijski poslanci so opoziciji očitali tudi zlorabo instituta referenduma in nagajanje. “Vnaprej kritizirati nekaj, kar se še ni oblikovalo, je neproduktivno in neupravičeno,” je dejala poslanka Gibanja Svoboda Tamara Kozlovič.

Po besedah poslanke NSi Vide Čadonič Špelič imajo sicer v NSi predlog, naj vlada namesto ministrstev ustanovi direktorate, saj morajo direktorji skozi javi razpis in strokovno preverjanje. A je ob tem dejala, da ima vsaka vlada odgovornost in dolžnost, da se organizira tako, kot misli, da je najbolj učinkovita. V NSi tako referenduma ne bodo podprli, da nova vlada lahko začne delati, politika pa naj se preneha ukvarjati sama s sabo, je dodala.

Poslanci opozicijske SDS so sicer veliko časa v razpravi namenili tudi nedeljskemu pomanjkanju goriva na bencinskih črpalkah, za kar naj bi bila po njihovem mnenju kriva Golobova vlada, a so bili s strani predsednice odbora Tereze Novak (Gibanje Svoboda) in drugih članov odbora večkrat opozorjeni, da to ni tema današnjega odbora.

Zakonodajno-pravna služba DZ je s pravnega vidika ocenila, da so formalni pogoji za razpis referenduma izpolnjeni in vprašanje primerno. Predstavnik ministrstva za javno upravo Jure Trpič pa je dejal, da je namen posvetovalnega referenduma preveriti javno mnenje za posebej zahtevna vprašanja, ne pa za organizacijske akte vlade. Zato meni, da bi moral biti “opozicijski manever zavlačevanja” zavrnjen.

Predsednik vlade Robert Golob je ob robu srečanja s sindikati javnega sektorja dejal, da verjame, da se bo ta teden, ko je predvidena obravnava predloga sprememb zakona o vladi v DZ, marsikaj premaknilo naprej in da bodo uspeli premagati blokado opozicije. Dodal je, da imamo jeseni tako predsedniške kot lokalne volitve, ob čemer bi lahko izpeljali tudi referendum. “Prepričan sem, da bo ob kakršnemkoli referendumu na katerokoli temo prejšnja vlada pač dobila še eno lekcijo od ljudi, da jih v resnici nočejo, niti njihovih metod,” je dejal in dodal, da ga to ne skrbi.

Pobudo za referendum bodo sicer v DZ obravnavali na torkovi izredni seji. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je ob robu srečanja s predsednikom državnotožilskega sveta Igorjem Lučovnikom dejala, da je nehvaležno napovedovati, kaj vse se lahko zgodi. “Osebno si želim, da bi zadeva šla tekoče, da bi lahko potem po 24 urah odločali o zakonu o vladi in da potem ta zakon začne veljati,” je dejala. Upa, da bo vlada, tako kot si jo je zamislila izvršilna oblast, operativna pred parlamentarnimi počitnicami. Indicev o morebitnih nadaljnjih proceduralnih zapletih s strani opozicije pa sama nima.

Na seji odbora je sicer že na začetku prišlo do zapleta, saj je bil predstavnik predlagatelja poslanec SDS Zvonko Černač odsoten. Ta je zadolžen za obrazložitev predloga, zato je predsednica odbora Novakova želela sejo nadaljevati z razpravo. Poslanec SDS Branko Grims je proti temu ostro protestiral, saj je na seji želel predlog obrazložiti namesto Černača. Kot je pojasnila poslanka Gibanja Svoboda Janja Sluga, bi morala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec o tem obvestiti DZ, pa tega ni storila. Novakova je pojasnila, da lahko za zamenjavo predstavnika predlagatelja zberejo podpise vseh 27 poslancev SDS, ki so podpisani pod predlog in zato odredila 15 minut premora. Tudi po premoru v SDS podpisov niso predložili, seja pa se je nadaljevala z razpravo.

Grims je po končanem odboru sklical novinarsko konferenco, kjer je koaliciji očital poskus utišanja opozicije. Po njegovih besedah nikoli prej niče ni delal problemov, če je tistega, ki je bil prvotno predviden kot predlagatelj, v primeru zadržanosti zamenjal kdo drug. Glede obrazložitve predsednice odbora, da bi moral prinesti novo pooblastilo s 27 podpisi, pa je dejal, da je zadeva “blago rečeno absurdna”. “Po tej logiki bi namreč morali biti vsak trenutek vsi poslanci prisotni v državnem zboru, da bi lahko kadarkoli, ko se pred začetkom seje izkaže, da je nujna sprememba tistega, ki poda obrazložitev, zbrali prav vse podpise,” je dejal in ocenil, da je danes prišlo do kršitve 66. člena poslovnika DZ, ki pravi: “Na začetku obravnave vsake točke dnevnega reda lahko poda predlagatelj oziroma njegov predstavnik dopolnilno obrazložitev.

Št. komentarjev: 3
 1. linke pravi

  sem poslušal naftalinskega bebca žnidaršiča. . proti njemu je še nogometaš (bivši) Cimirotič cvet inteligence in bontona. ja kaj pa češ pričakovat od posrane svobode.

  1. Pubec pravi

   Sem prebral, da je Bah Žibertova zbolela za covidom? Ubogi virus grozi mu smrt!

 2. Pubec pravi

  Zamimivo, kako dobro sdss ovci poznajo poslovnik DZ! Ko so bili na vladi, ga še niso tako dobro poznal, kajne Kaloh?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen