EU doslej zamrznila za več kot 12 milijard evrov premoženja ruskih oligarhov

0

S sankcijami je EU ruskim oligarhom doslej zamrznila premoženje v vrednosti 12,5 milijarde evrov, je danes potrdil tiskovni predstavnik Evropske komisije Christian Wigand. S tem se je znesek iz aprila, ki je znašal 6,7 milijarde evrov, skoraj podvojil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Omenjena številka vključuje luksuzne jahte, nepremičnine, helikopterje in umetniška dela, ne vključuje pa zamrznjenega premoženja ruske centralne banke.

Viri komisije so za dpa povedali, da je povečanje vsote predvsem posledica večjega števila izsledenih in zamrznjenih sredstev v zadnjih tednih, še posebej v Nemčiji.

Od začetka vojne v Ukrajini je EU sprejela več krogov sankcij proti ruskemu gospodarstvu, finančnemu sistemu, centralni banki, kot tudi proti najvišjim vladnim uradnikom, ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, njegovemu ožjemu družinskemu krogu in njegovim tesnim sodelavcem.

Aprila je Evropska komisija sicer sporočila, da je bilo zaseženega že za 30 milijard evrov premoženja, v kar pa je bilo vključeno tudi premoženje ruske centralne banke.

Konec maja je nato navedena številka znašala nekaj manj kot 10 milijard evrov brez upoštevanja tega premoženja, še navaja dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen