Golob začel s svojo vladavino, padati začele prve odstopne izjave, Boscarol pa: Če predsednik vlade laže, potem postavlja v slabo luč celotno vladno ekipo!

4

Ministrska ekipa nove vlade, ki jo bo vodil predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob, je dobila podporo DZ. Za 15. slovensko vlado je glasovalo 53 poslancev Svobode, SD in Levice ter en poslanec narodnosti, 28 poslancev SDS in NSi je bilo proti.

Medtem so pametni posamezniki, ki so bili na funkcijah pod vlado Janeza Janše, že podali svoje odstopne izjave.

Generalni direktor Finančne uprave RS (Furs) Ivan Simič je ministru za finance poslal odstopno izjavo, je Simič danes sporočil prek Twitterja. S tem je uresničil nedavno napoved, da bo odstopil takoj po imenovanju nove vlade.

Tudi Franci Matoz je danes podal odstopno izjavo, namreč s funkcije neizvršnega direktorja in predsednika uprave Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), so sporočili iz DUTB. Svojemu nasledniku je zaželel “uspešen zaključek življenjske dobe družbe”.

Predstavnika SDS in NSi Anže Logar in Vida Čadonič Špelič sta v ločenih predstavitvah stališč poslanskih skupin izrazila kritičnost do nekaterih ministrskih kandidatov bodoče vlade. Med drugim sta jim očitala pomanjkanje strokovnosti. Poslanci omenjenih strank ministrske ekipe na današnji seji DZ po pričakovanjih tako ne bodo podprli.

Anže Logar (SDS) je v predstavitvi stališča poslanske skupine SDS uvodoma spomnil na prizadevanja mandatarja Roberta Goloba po hitrem oblikovanju vlade. “Moje osebno mnenje je, da je bolje nekatere stvari dvakrat premisliti,” je dejal in pojasnil, da ima v mislih predvsem kadrovske rešitve, ki jih predstavlja bodoča Golobova vlada.

Meni, da bodo novi vladi po potrditvi njenega mandata mediji naklonjeni, kar bo škodilo Sloveniji. Kritičen je bil do predstavitev ministrskih kandidatov pred pristojnimi odbori DZ, ki so napovedovali, da bodo še posebej prisluhnili civilni družbi: “Torej tisti civilni družbi, ki je Robertu Golobu pomagala na oblast, ki jo financira vlada in ni bila neposredno izvoljena na volitvah.” Edini kritični zagovornik enakih meril za vse bo v prihodnjem mandatu DZ po besedah Logarja tako stranka SDS.

Pri izbiri kandidatov za ministre po njegovi oceni Golob “ni imel najbolj srečne roke.” Med drugim je bil kritičen do koordinatorja Levice Luke Mesca, ki bo sprva vodil ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, po napovedanih spremembah zakona o vladi pa ministrstvo za solidarno prihodnost.

“S solidarno prihodnostjo in samoupravljanjem podjetij ter gradnjo stanovanj se bo ukvarjal nekdo, ki nima dneva izkušenj v zasebnem sektorju in ki je na tem področju zaslovel predvsem z izjavo, da so izvozniki Ahilova peta našega gospodarstva,” je dejal.

Kritičen je bil tudi do izbire Marjana Šarca za kandidata za ministra za obrambo, saj je slednji na zaslišanju pred pristojnim odborom DZ govoril tudi o uporabi gverilskih taktik.

Ob tem je napovedal, da bodo v SDS podprli vse dobre predloge bodoče vlade. Zaradi nekaterih neprimernih ministrskih kandidatov in zaradi “mrtve koalicijske pogodbe” pa je še napovedal, da ministrske ekipe poslanci SDS danes ne bodo podprli.

Vida Čadonič Špelič (NSi) je v predstavitvi stališča poslanske skupine NSi poudarila, da Slovenija zaradi prihajajočih izzivov potrebuje trdno vlado in izkušene ministre, ki so strokovnjaki na svojem področju. “Vprašanje je, če bomo tako vlado dobili. V NSi se bojimo, da ne,” je dejala.

Zaslišanja kandidatov so po njenih besedah pokazala velike razlike med kandidati – nekateri so pokazali strokovnosti, drugim pa je primanjkovalo znanja in kompetenc. Zaslišanja so po oceni poslancev NSi pokazala obstoj več verzij oz. interpretacij koalicijske pogodbe.

Kritični so do nekaterih elementov koalicijske pogodbe in “napovedi izrazito levega krila nove vlade, ki napoveduje nove socialistične eksperimente in tiho nacionalizacijo premoženja”. Nova vladna koalicija po besedah poslanke kot rešitev za vsak problem navaja uvedbo novega davka, kar v NSi ocenjujejo kot problematično.

Čadonič Špeličeva je izrazila skrb za zdravstveni sistem. “Ljudje potrebujejo zdravnika, in ne stresnih testov,” je dejala. Stresni test zdravstva je pred časom sicer napovedala mandatar Robert Golob. Prav tako so v NSi kritični do koalicijske pogodbe, ki ne omenja zveze Nato.

Pozdravljajo pa napovedi bodoče vlade o regionalizaciji Slovenije, zavezo, da občinam ne bodo zmanjševali sredstev in napoved skrajševanja čakalnih vrst v zdravstvu z vsemi razpoložljivimi kapacitetami.

Ob tem je napovedala še, da bodo v NSi vse po njihovi oceni dobre predloge bodoče vlade podprli. Ker jih skrbi, da bo do prvih sistemskih rešitev nove vlade preteklo preveč časa, pa tudi sami imenovanja ministrske ekipe ne bodo podprli.

Spomnimo še na to: Gost včerajšnje oddaje 24ur zvečer je bil Ivo Boscarol, ki je Goloba označil kot dvojnega lažnivca: “Nacionalizacije je vse, kar vam poberejo premoženja, če nimate davka, da plačate, pa čeprav le en procent, kot je on rekel, se bo verjetno država na tisti procent premoženja obesila. Kar je govoril gospod Golob v vašem studiu me je zelo čudilo, ker je lagal. Dobesedno lagal, dobil sem ga dvakrat na laži. Prvič je rekel, da nisem prebral koalicijske pogodbe. Prebral sem jo večkrat da sem se pripravil na Tarčo in da sem Slovencem povedal, kaj jih čaka. In lagal je drugič, ko je rekel, da poslušam napačne ljudi. Jaz ne poslušam napačnih ljudi. Njega ne poslušam, tudi nobenega iz njegove ekipe ne poslušam. To da se pa družim z Miho Kordišem v Tarči ni bila moja ideja, pač voditeljica me je posadila k njemu. Tako da jaz mislim, da se z napačnimi ljudmi ne družim. To kar govori bodoči predsednik vlade je laž in če predsednik vlade laže, potem postavlja v slabo luč celotno vladno ekipo in upam, da ne laže tudi na drugih področjih.”

Št. komentarjev: 4
 1. Jaro pravi

  Tile ne bodo dolgo trajali. Kup nesposobnežev, ki bodo državo peljali v propad.

 2. Re gornjemu pravi

  Po tvoje so bili zelo ” sposobni” Hojs,Vizjak, Počivalšek itd. Predvsem za sebe

 3. linke pravi

  tale partizanska vlada bo zdržala samo do prve večje hajke ,če se izrazim po njihovo . potem hop puško v koruzo in briši

 4. raft pravi

  Anuška Delić: Gibanje Svoboda je zaradi Črnčeca lahko sram
  ——————
  Anuška, to vemo vsi Slovenci, ne vedo pa vsi Slovenci, da mu ne zaupate Srbi in srbske poturice, ker je možakar izmuzljive sorte in tako ne sodi v vaš peklenski načrt uničenja Slovenije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen