Astronomi nepričakovano odkrili najhitreje rastočo črno luknjo; njena masa je primerljiva z maso treh milijard Sonc

0

Astronomi z Avstralske nacionalne univerze v Sydneyu so danes odkrili najhitreje rastočo črno luknjo v zadnjih devetih milijardah let, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vodja mednarodne ekipe raziskovalcev Christopher Onken je odkritje opisal kot “zelo veliko in nepričakovano iglo v senu”.

Črna luknja, katere masa je primerljiva z maso treh milijard Sonc, požira ekvivalent ene Zemlje na sekundo in oddaja 7000-krat več svetlobe kot celotna naša galaksija.

“Astronomi so takšne objekte iskali že več kot 50 let. Našli so več tisoč bolj medlih črnih lukenj, ta izjemno svetla pa je ostala neopažena,” je dejal Onken. Po njegovih ugibanjih je ta črna luknja nastala ob trku dveh galaksij.

Soavtor raziskave Christian Wolf je ob tem izrazil prepričanje, da gre za rekordno črno luknjo, rekoč da pravzaprav ni več prostora na nebu, kjer bi se še lahko skrivali takšni objekti.

Ugotovitve raziskovalcev so bile objavljene na portalu arXiv.org in predložene znanstveni reviji Astronomskega društva Avstralije, še navaja dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen