(Ali naj bo Škotska neodvisna država?) Škotska premierka predlagala datum za vnovičen referendum o neodvisnosti

0

Škotska premierka Nicola Sturgeon je škotskemu parlamentu v Edinburgu danes predlagala, da bi nov referendum o neodvisnosti Škotske izvedli 19. oktobra 2023. Po njenih besedah bo referendumsko vprašanje enako tistemu iz leta 2014, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vprašanje bi tako glasilo, ali naj bo Škotska neodvisna država. Sturgeonova je ob tem napovedala, da bo njena vlada zaradi pravne jasnosti že danes za mnenje glede zakonitosti referenduma zaprosila vrhovno sodišče Združenega kraljestva, preden bo volivce pozvala na volišča.

Sturgeonova je poslancem škotskega parlamenta dejala še, da si želi “nesporno zakoniti referendum”, in napovedala, da bo v parlamentu na to temo opravljeno glasovanje. Zatrdila je tudi, da bodo v primeru odločitve sodišča, da predlog za referendum ni v zakonodajni pristojnosti škotskega parlamenta, naslednje splošne volitve postale “de facto referendum”. V tem primeru bo namreč “vsakršno pojmovanje Združenega kraljestva kot prostovoljne zveze narodov postalo izmišljotina”.

Obenem je priznala, da Škotska morda ne bo imela pristojnosti za izvedbo referenduma, v kolikor tega ne odobrijo v Londonu, saj vlada v Londonu vztrajno nasprotuje odredbi, ki bi škotskemu parlamentu podelila pooblastila za izvedbo novega referenduma.

“S trdim delom in neodvisnostjo, s katero si bomo začrtali svojo pot, bo Škotska uspela, Škoti pa so nam povedali, vsem nam v tej dvorani, da želijo imeti pravico odločati,” je svoj nagovor v parlamentu zaključila Sturgeonova.

Škoti so se sicer na referendumu leta 2014 s 55-odstotno večino odločili ostati del Združenega kraljestva, a so kasneje na referendumu o brexitu podprli obstanek v EU, medtem ko se je država v celoti s tesno večino odločila za izstop.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen