Z razstavo o znani igralki judovskega rodu Hedy Lamarr ponovno odprtje Sinagoge Maribor

0

Po nekajmesečnem zaprtju zaradi nujnih sanacijskih del bo danes vrata za javnost ponovno odprla Sinagoga Maribor. Ob tej priložnosti vabi na gostujočo razstavo Judovskega muzeja Dunaj o Lady Bluetooth oziroma Hedy Lamarr, igralki judovskega rodu, ki je bila ena najbolj občudovanih igralk zlate dobe Hollywooda.

“Slavna igralka, sicer rojena Dunajčanka judovskega rodu, je bila javnosti znana tudi po mnogih škandalih v zasebnem življenju, le redko kdo pa je vedel, da je bila tudi izjemna izumiteljica. Med drugim je s skladateljem Georgeem Antheilom zasnovala sistem frekvenčnega skoka, ki je tehnični predhodnik današnjih brezžičnih tehnologij,” so pojasnili v Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Pozdravna nagovora bosta imela direktorica Judovskega muzeja Dunaj Danielle Spera in direktor Sinagoge Maribor Boris Hajdinjak. Razstavo bo predstavila njena kuratorka Andrea Winklbauer, kustosinja Judovskega muzeja Dunaj.

Z razstavo se Sinagoga Maribor ponovno odpira za obiskovalce in obiskovalke. Začasno so jo zaprli jeseni lani zaradi nujnih del zaradi težav z vlago v objektu. Objekt je zdaj saniran in na novo prepleskan, zato lahko v njem znova steče program. “Ko smo načrtovali delo za letošnje leto, smo se zavestno odločili, da ob ponovnem odprtju naredimo nekaj, kar presega naše običajne okvire,” je za STA povedal Hajdinjak.

V prvi vrsti so počaščeni zaradi sodelovanja Judovskega muzeja Dunaj, ki je ena najpomembnejših institucij na svetu na področju judovske zgodovine. Neobičajna pa je tudi tema razstave. “Dostikrat nas ljudje povezujejo predvsem s holokavstom. A judovska zgodovina ni samo holokavst in to želimo tudi predstaviti javnosti,” je dejal Hajdinjak.

Mariborska sinagoga je eden najpomembnejših spomenikov judovske kulturne dediščine na slovenskih tleh in obenem ena najstarejših ohranjenih sinagog v srednjeevropskem prostoru. Dobrih 700 let stara stavba na Židovskem trgu je danes kulturna ustanova, kjer prirejajo razstave, koncerte, literarne večere in predavanja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen