V Severnem Porenju-Vestfaliji nov volilni poraz za Scholzeve socialdemokrate, zmaga CDU

0

Na nedeljskih volitvah v Severnem Porenju-Vestfaliji so socialdemokrati aktualnega nemškega kanclerja Olafa Scholza izgubili proti krščanskim demokratom (CDU) in zabeležili svoj najslabši volilni rezultat v tej nemški deželi. Kljub zmagi konservativcev pa trenutna koalicija med CDU in liberalci ni več možna, poroča nemška televizija ARD.

Krščanski demokrati so na volitvah dobili 36,7 odstotka glasov, s čimer so svoj rezultat z volitev leta 2017 izboljšali za dve odstotni točki.

Opozicijski socialdemokrati SPD, ki Nemčiji sicer vladajo na zvezni ravni, so se z 26,7 odstotka glasov uvrstili na drugo mesto.

Stranka Zelenih je na drugi strani precej pridobila. Dobili so 18,2 odstotka glasov, skoraj trikrat več kot leta 2017.

Liberalci, ki so trenutni koalicijski partnerji CDU v tej deželi, so dosegli 5,9 odstotka glasov. To je precej manj kot leta 2017, ko so dosegli 12,6 odstotka.

Po napovedih ARD bi v 195-članskem deželnem parlamentu CDU imela 76 mandatov, SPD 56, Zeleni 39, desna populistična stranka AfD 12 in liberalci pa 12. Volilna udeležba je bila sicer rekordno nizka, saj je znašala le 55,5 odstotka.

SPD je le nekaj mesecev po parlamentarnih volitvah, po katerih je Scholz postal kancler, tako doživela že dva rekordna poraza na deželni ravni.

Po analizi raziskovalne skupine Wahlen pa so bile volitve tudi glasovanje proti obstoječi koaliciji CDU-FDP, ki je doslej vladala v Severnem Porenju-Vestfaliji, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen