Če nam uspe združiti generatorje znanosti, lahko pričakujemo velik preskok

0

Okoljskih izzivov ne more rešiti eno podjetje, ampak je pri tem nujno sodelovanje vseh deležnikov, so se strinjali udeleženci Novogoriškega foruma. Povezovanje med partnerji, ki so prepoznali prednosti zelenega oziroma čistega vodika, je že obrodilo prve sadove z iniciativo za vzpostavitev vodikove deline Severnega Jadrana.

»Vodikova dolina predstavlja geografsko območje, kjer je vodik eden izmed ključnih virov energije tako v transportu kot industriji. Pri tem je ključno, da je vodik pridobljen iz obnovljivih virov energije,« je v uvodnem nagovoru dejal dr. Janez Blaž iz Direktorata za trajnostno mobilnost in prometno politiko na Ministrstvu za infrastrukturo.

Dr. Tomaž Vuk, član uprave Salonita Anhovo, je predstavil idejo Evropske unije, na podlagi katere bi znotraj območja EU ustvarili manjše vodikove ekosisteme, ki bi jih kasneje povezali v vseevropsko mrežo. »Gre za velik izziv, saj smo leta porabljali več energije, kot nam jo je dalo sonce. Tej odvisnosti se bo težko odpovedati, zato bo koncept energetike potrebno postaviti na novo,«  je še dodal. Vuk je sicer opozoril, da je iniciativa vodikove doline še na začetku, a lahko v primeru, da bomo v širši regiji med prvimi, ki bodo vpeljali vodikove tehnologije, pridobili pomembne konkurenčne prednosti. S tem namenom se v Salonitu Anhovo že aktivno povezujejo z različnimi podjetji, saj želijo projekte začeti izvajati čim prej.

Tako dr. Blaž kot mag. Nevenka Volk Rožič, direktorica Severno Primorske gospodarske zbornice, poudarjata pomen podpore države. Kot je poudarila Volk Rožičeva, se gospodarstvo zaveda, kaj je treba narediti, vendar potrebuje močno okolje, ki ga stimulira in ne zavira. »Gre za novo industrijsko revolucijo, ki bo tudi prinesla spremembo miselnosti za vse. Podpora se mora začeti s sprejetjem strategije vodika. Po tem je traba spodbuditi sofinanciranje, saj bo šlo za pomemben razvojni korak naše države, podjetja bodo zato razumljivo potrebovala podporo.«

Da sta pri vpeljevanju vodikovih tehnologij vpletena tako znanost kot podjetništvo, je dejal župan Nove Gorice dr. Klemen Miklavič. Ob tem je dodal, da »govorimo o novi paradigmi v razvoju tehnologij in tisti, ki bo prvi omogočil razvoj, bo postal paradni konj.« Tudi Miklavič prepoznava pomembnost inovacij in raziskav na tem področju, ki pa so po njegovem mnenju možne samo s povezovanjem različnih institucij.

Salonit Anhovo še letos načrtuje prvo vozilo na vodikov pogon pri nas

Evropska unija ima za vodikove doline pri prehodu v ogljično nevtralno družbo že vzpostavljeno vizijo, v skladu s katero bi doline nekoč povezala v celosten vseevropski vodikov ekosistem. »O vodiku smo začeli razmišljati, ker predstavlja eno od možnosti razogljičenja prometa in industrijskih procesov tako v cementarni kot v ostalih sektorjih. Pomembno pa je seveda tudi to, da naši razvojni načrti, ki vključujejo uporabo vodika, podpirajo Evropsko strategijo za prehod na čisto energijo,« je na dogodku poudaril Vuk. V edini cementarni v Sloveniji se zavedajo, da predstavlja čisti vodik temelj za čisto prihodnost tako goriške regije kot tudi celotne Slovenije.V svojem razvojnem načrtu so si zastavili cilj, da postanejo ena prvih ogljično nevtralnih cementarn z minimalnim vplivom na okolje do leta 2035.

Prve korake na področju vodikovih tehnologij so v Salonitu Anhovo naredili lani s postavitvijo prve polnilnice za čisti vodik pri nas. S tem želijo prispevati k razvoju na področju  razogljičenja tovornega in železniškega prometa. Vuk je ob tem sicer opozoril na pomanjkanje vozil na vodikov pogon, a dodal, da je v začetnih fazah pomembno, da z aktivnostmi, kot je postavitev vodikove polnilnice, postanejo kredibilen partner za proizvajalce vozil na vodikov pogon.. »Zeleni vodik želimo sčasoma uporabljati za transport cementa. Še letos želimo dobiti prvo vodikovo vozilo, načrtujemo tudi železniški promet na vodikov pogon. Kljub temu da končna rešitev še ni blizu, delamo na projektiranju pilotnih naprav,« je še dodal in ob tem izpostavil številne priložnosti za inovatorje, saj za »našimi velikimi idejami stoji ogromno inženirjev in drugih zaposlenih, ki jih s svojim znanjem in izkušnjami poskušajo uresničiti.«

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen