Delegacija opazovalcev iz Slovenije: Volitve na Madžarskem potekajo skladno z najvišjimi demokratičnimi standardi!

5

Na Madžarskem danes potekajo parlamentarne volitve. Volivci pa ravno tako na referendumu odločajo o zakonu o zaščiti otrok, ki predvideva strožje kazni za pedofile in prepoved LGBT indoktrinacije v šolah brez soglasja staršev. Referendum bo veljaven v primeru, da bo volilna udeležba presegla 50 odstotkov, po mnenju poslanca SDS in opazovalca volitev, Branka Grimsa, je glede na trenutno stanje na voliščih pričakovati, da bo volilna udeležba okoli 80-odstotna. Na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2018 je volilna udeležba na Madžarskem presegla 70 odstotkov.

“Trenutno smo skupaj s celotno delegacijo Slovenije, ki jo sestavljajo Andreja Valič ZverMilan ZverDejan Kaloh in pa jaz,” je v pogovoru za Nova24TV z Madžarske povedal poslanec SDS Branko Grims. “Smo na terenu, hodimo po voliščih, zaenkrat je vse v skladu z najvišjimi demokratičnimi standardi, volitve potekajo tekoče. Tisto, kar je presenetljivo za nas, je izjemno visoka udeležba.”

Grims je povedal, da je v primerjavi s prejšnjimi madžarskimi parlamentarnimi volitvami vsaj na voliščih, ki so jih obiskali, opaziti za vsaj desetino višjo udeležbo, ob tem pa ne gre zanemariti dejstva, da so Madžari v primerjavi s Slovenci veliko vestnejši glede udeležbe na volitvah. Za primerjavo, na zadnjih parlamentarnih volitvah na Madžarskem je svoj glas oddalo več kot 70 odstotkov vseh volivcev. V Sloveniji se je po drugi strani zadnjih parlamentarnih volitev udeležilo komaj nekaj več kot 52 odstotkov volilnih upravičencev.

Poslanec SDS je ob predpostavki, da se bo takšen naval na volišča nadaljeval čez dan, napovedal volilno udeležbo nekje okoli 80 odstotkov. Je pa Grims priznal, da ne ve, ali je tako stanje povsod po državi ali samo na določenih voliščih, ki jih je obiskala slovenska delegacija.

Tu si lahko pogledamo našo domačo sliko, ki je popolnoma primerljiva. Dokler je nek medij ultralevičarsko trobilo, je svoboden. Če začne poročati profesionalno, skladno z novinarsko etiko, in uravnoteženo, potem je pa to fašizem,” je na vprašanje, kako vidi trditve slovenskih osrednjih medijev, da si madžarska oblast podreja medije, komentiral Grims. “In točno ista slika je tukaj.”

Madžarski mediji so po Grimsovem mnenju izjemno profesionalni in uravnoteženi. “Ponoči sem imel priliko gledati veliko njihovih oddaj – pri njih ni volilnega molka in moram reči, da ne poročajo navijaško. Zelo korektna vprašanja, korektne primerjave. Lahko so za zgled Sloveniji, predvsem POP TV in pa RTV Slovenija.” Po Grimsovem mnenju sta edini televiziji, ki v tem trenutku poročata res uravnoteženo, Nova24TV in Planet TV, “vse ostalo pa je pod velikanskim vprašajem in izrazito levosučno.”

“Na Madžarskem, kot rečeno, lahko rečemo, so mediji izjemno korektni in prikažejo vsak problem, njegove rešitve, predloge kandidatov, predloge političnih strank lepo osvetljene z različnih vrednostnih zornih kotov, tako da to v celoti izpolnjuje demokratične standarde na najvišjem nivoju. Moram res pohvaliti,” je še povedal Grims.

Št. komentarjev: 5
 1. Re gornjim pravi

  Najvišji volilni standardi po katerih se zgleduje sds?

 2. raft pravi

  Da si v Sloveniji je lahko predsednik Državne volilne komisije sodnik se zahteva, da si sodnik vrhovnega sodišča. Torej je to lahko tudi policist Dušan Vučko.

 3. raft pravi

  Da si v Sloveniji je lahko predsednik Državne volilne komisije se zahteva, da si sodnik vrhovnega sodišča. Torej je to lahko tudi policist Dušan Vučko.

 4. aco pravi

  Pri nas bo potrebno predvsem gledati pod prste tistim, ki vnašajo podatke v računalnik!

 5. Re gornjim pravi

  Smo slišali kako so volitve v resnici potekale. Se pravi, da so naši vozeki tam gledali samo to, kar so jim pokazali, oziroma dovolili videti!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen