Bitcoin tudi v Srednjeafriški republiki postal zakonito plačilno sredstvo

0

Kriptovaluta bitcoin je v Srednjeafriški republiki postala zakonito plačilno sredstvo, je danes sporočil tamkajšnji predsedniški urad. Omenjena afriška država je tako postala druga država na svetu, ki se je odločila za takšno potezo, po južnoameriškem Salvadorju.

Zakonodajalci so soglasno sprejeli predlog zakona, s katerim je bitcoin postal zakonito plačilno sredstvo poleg franka CFA in s katerim je bila legalizirana uporaba kriptovalut, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Srednjeafriška republika je tako postala prva afriška država, kjer je bitcoin zakonito plačilno sredstvo, je danes pojasnil vodja kabineta predsednika republike Obed Namsio.

“S to potezo se Srednjeafriška republika uvršča na zemljevid najbolj drznih in vizionarskih držav na svetu,” je izjavil.

Nova zakonodaja zajema uporabo kriptovalut v spletni trgovini in “vseh elektronskih transakcijah”, navaja AFP.

Vendar je vodilni predstavnik opozicije nasprotoval glasovanju in dejal, da je cilj te poteze ogroziti uporabo franka CFA – regionalne valute, ki jo podpira Francija in je vezana na evro. Poleg Srednjeafriške republike jo uporabljajo še Kamerun, Čad, Republika Kongo, Gabon in Ekvatorialna Gvineja.

Nekdanji predsednik vlade Martin Ziguele se je pritožil, da je bil zakon sprejet “z razglasitvijo”, nekateri zakonodajalci pa nameravajo proti zakonu začeti postopek na ustavnem sodišču.

“Ta zakon je način izstopa iz franka CFA na način, ki uničuje skupno valuto,” je dejal Ziguele.

Nekdanja francoska kolonija z okoli 4,7 milijona prebivalci kljub bogatim zalogam rudnin sodi med najrevnejše države sveta.

Prva država, kjer je kriptovaluta bitcoin postala zakonito plačilno sredstvo, je Salvador. Zakon, ki omogoča plačevanje z bitcoini, je stopil v veljavo 7. septembra lani.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen