V novem paketu ukrepov za digitalizacijo 25 predlogov

0

Potem ko je vlada junija lani potrdila prvih 40 ukrepov za digitalizacijo in se ti že uresničujejo, je strateški svet za digitalizacijo pripravil še 25 novih. Tudi ti segajo na različna področja, kot so javna uprava, poslovno okolje, izobraževanje in zdravstvo, vlada pa naj bi jih potrdila na eni prihodnjih sej.

Strateški svet za digitalizacijo je bil ustanovljen aprila 2020, izmed prvih 40 ukrepov, pri katerih pripravi so po besedah predsednika sveta Marka Borisa Andrijaniča posebno pozornost namenili pomoči ranljivim skupinam, vračanju slovenskih IT in drugih strokovnjakov iz tujine in krepitvi kibernetske varnosti, pa jih je že uresničenih 21. Andrijanič je medtem julija lani postal minister brez listnice, pristojen za digitalno preobrazbo.

Med novimi predlaganimi ukrepi je do leta 2026 vsem gospodinjstvom omogočiti dostop do širokopasovnega interneta visokih hitrosti ter tudi pokritost velike večine prebivalstva in ključnih prometnic z omrežjem 5G pri vseh operaterjih.

Referendume in volitve naj bi po novem izvajali elektronsko, trgovci in ponudniki storitev bi morali potrošnikom obvezno nuditi možnost brezgotovinskega plačila, vrsta rešitev se nanaša tudi na izboljšanje uporabniške izkušnje pri e-storitvah javne uprave tako za prebivalce kot podjetja. Med drugim naj bi digitalizirali postopek pridobivanja vozniškega izpita.

Na področju sodstva so predlagani spletni prenosi sodnih obravnav ter spletna objava sodb, na področju izobraževanja integrirano digitalno učno okolje s sodobno podanimi učnimi vsebinami, na področju zdravstva pa e-zdravstveni karton pacienta in vzpostavitev enotnega sistema, ki bo omogočal elektronsko predpisovanje, dajanje in usklajevanje zdravil.

Digitalizacija države povečuje tveganje kibernetskih vdorov, pri čemer so najbolj ogroženi organi in podjetja, ki upravljajo jedrno infrastrukturo, še posebej na energetskem in telekomunikacijskem področju. Zato naj bi v Sloveniji vzpostavili nacionalni varnostno-operativni center, ki bo osrednja točka za učinkovito obvladovanje kibernetskih groženj.

Novi predlogi segajo tudi na področje diplomacije, in sicer naj se kibernetska varnost uvrsti med prednostne naloge slovenske zunanje politike.

Svet za digitalizacijo predlaga tudi vzpostavitev več informacijskih platform, med njimi za povezovanje slovenske znanosti, za trajnostno poročanje podjetij ter za upravljanje ponudbe in povpraševanja na področju industrijskih ostankov in odpadkov. Vzpostavili naj bi tudi enotno platformo za plačilo avtorskih pravic, zlasti na področju glasbe.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen