Razstava v Galeriji GB upodablja nove oblike abstrakcije

0

»Fotografija pomaga ljudem videti,« je znan rek sodobne fotografinje Berenice Abbott. Ravno s tem namenom v Galeriji Bažato v Ljubljani na razstavi združujejo dva vidika modernizma sodobne fotografije. Moči so združili fotograf Milan Pajk in Jane Štravs ter eden izmed najbolj priznanih grafitarjev v Sloveniji, Ron84.

Fotograf Jane Štravs na razstavi raziskuje spomin in čas ter z uporabo bistvene kakovosti fotografije z osvetlitvijo ponuja vpogled v to, kako lahko medij zakrije in spremeni resničnost, ustvarja skrivnostne prizore specifičnega okolja, varčevanja in ohranjanja  spominov, časa, z njegovim videnjem umetniškega dela preko kamere. Štravs je k sodelovanju povabil tudi znanega slovenskega grafitarja Rona, s katerim sta na edinstven način prikazala sodelovanje med fotografom in grafitarjem, med fotografijo in likovno intervencijo ter ponudila drugačen, nevsakdanji pogled na fantazijsko razkrivanje fotografiranega.

Na razstavi se s serijo fotografij abstraktnih pogledov predstavlja tudi Milan Pajk. Z odražanjem umetnikove izbire teme, ko fotografije oblik, ki so izgubile svojo identiteto, s svetlobo prisilijo gledalca, da se osredotoči na en motiv, kjer lahko prepozna svoj pogled na del pokrajine z značilnim občutkom za kompozicijo. Ljubitelji umetnosti lahko to prepoznajo po tem, kako fotografira krivulje kamnov ali v fascinaciji nad dolgimi, grafičnimi sencami, ki vsako jutro in popoldne dramatizirajo krajino. Njegova sposobnost, da ujame milost narave, ostaja neprimerljiva.

Umetnost v naših vsakdanih že od samega začetka igra izjemno pomembno vlogo. Od leta 1839, odkar je fotografija postala bistven umetniški medij, slednja umetnikom omogoča, da ujamejo bežne trenutke na ulicah, zgradijo izmišljene svetove, da zbujajo občinstvo, in upodabljajo nove oblike abstrakcije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen