Ukrajino v zadnjem dnevu zapustilo še 100.000 ljudi, skupno že 3,7 milijona

0

V zadnjih 24 urah je iz Ukrajine zbežalo še več kot 100.000 ljudi, je danes v Ženevi sporočil Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR). Skupno je tako od začetka ruske invazije 24. februarja iz Ukrajine pobegnilo skoraj 3,7 milijona ljudi.

“Državo je zapustilo več kot tri milijone ljudi, večinoma žensk in otrok ter starejših, ki so za seboj pustili domove in pogosto tudi družinske člane, ne da bi vedeli, v kaj se podajajo,” so sporočili iz UNHCR.

Dodali so, da je poleg tega v Ukrajini razseljenih dva milijona ljudi.

Po podatkih Organizacije ZN za migracije je Ukrajino zapustilo tudi 162.000 državljanov tretjih držav, ki so bivali tam.

Največ ljudi se je zateklo na Poljsko. Ukrajinsko-poljsko mejo jih je od začetka invazije prečkalo okoli 1,95 milijona, je danes sporočila poljska obmejna straža. Dodali so, da je v sredo mejo prečkalo 60.000 ljudi, kar je enajst odstotkov manj kot dan prej.

Uradnih podatkov o tem, koliko beguncev je ostalo na Poljskem in koliko jih je odšlo v druge države, ni.

Precej se jih je zateklo v Nemčijo. Ta je po današnjih podatkih notranjega ministrstva registrirala več kot 187.000 ukrajinskih beguncev, vendar je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejansko število večje, saj Nemčija registrira le osebe, ki jih policija odkrije na mejnih prehodih, postajah ali vlakih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen