Slovenija ponoči sprejela 68 ukrajinskih beguncev, od tega 38 otrok, nastanjeni so v prenovljen del centra v Logatcu

2

Slovenija je ponoči v nastanitvenem centru v Logatcu sprejela 68 beguncev iz Ukrajine, od tega 38 otrok. Gre za člane nogometnega kluba, nastanili so jih v prenovljen del centra, nudili jim bodo vso potrebno materialno oskrbo, prehrano in zdravstveno oskrbo, je danes zatrdila direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj.

Skupina beguncev je v Slovenijo prispela danes ponoči, Štrukljeva pa je, kot je v zatrdila v današnji izjavi za medije, tudi sama že govorila z njimi. Ob otrocih so v skupini sicer prispeli tudi trenerji, spremljevalci in nekaj mamic z otroki.

V skupini sicer niso zaprosili za mednarodno zaščito.

Po njenih besedah si člani nogometnega kluba želijo predvsem igrati nogomet, zato so se povezali z Nogometno zvezo Slovenije, kjer so jim zatrdili, da bodo otrokom omogočili treniranje in prijateljske tekme.

Prispele begunce so nastanili v prenovljen del centra v Logatcu, ki bo v prihodnosti namenjen nastanitvi najranljivejših skupin, to je mladoletnikov brez spremstva, je pojasnila Štrukljeva. Hkrati je zavrnila vse očitke, da naj bi bili begunci nezadovoljni z nastanitvenimi kapacitetami. “Prostori so popolnoma novi, pri tem je bistveno, da jim je Slovenija nudila zaščito in da so tukaj na varnem,” je poudarila.

Kot je še dejala v današnji izjavi, se na uradu za oskrbo in integracijo migrantov aktivno ukvarjajo s pomočjo državljanom Ukrajine. V nedeljo so vzpostavili tudi telefonsko številko, na kateri so na voljo za vsa vprašanja tako državljanom Ukrajine kot tudi tistim, ki želijo nuditi pomoč. Danes pa so po njenih besedah vzpostavili tudi klicni center, v katerem so 24 ur na dan na voljo za vsa morebitna vprašanja, prejeli so že 400 klicev. Na spletni strani pa ponujajo tudi odgovore na najpogostejša vprašanja, med drugim o urejanju statusa državljanov Ukrajine, urejanjem vstopa v državo in postopki priznanja mednarodne zaščite

Danes so se na uradu sestali tudi z nevladnimi organizacijami, ki so se po besedah Štrukljeve zelo dobro organizirale in vzpostavile tudi mrežo prostovoljcev, ki bodo nudili pomoč tako pri zagotavljanju psihosocialne oskrbe kot tudi pri razdeljevanju materialne pomoči.

V naslednjih dneh sicer pričakujejo, da se bo število beguncev iz Ukrajine povečalo, saj so že obveščeni, da so ti na poti.

V nastanitvenem centru v Logatcu je sicer prostora za 300 oseb, po besedah Štrukljeve pa se v teh dneh na njih obračajo tudi posamezniki, ki ponujajo zasebne nastanitve. Pogovore tako vodijo z zasebniki, ki ponujajo takšne vrste nastanitev pa tudi s posameznimi občinami, med drugim s primorskimi občinami, z občino Logatec in občino Velenje, ki že ima izkušnje z namestitvijo beguncev.

Nekateri državljani se odločajo tudi za organizirane prevoze ljudi, ki potrebujejo pomoč. Vse, ki se za to odločijo Štrukljeva poziva, da se najprej obrnejo na njihov urad, kjer jim bodo nudili vse potrebne informacije o vstopu in nadaljnjem bivanju državljanov Ukrajine v Sloveniji.

Pomoč za ukrajinske begunce pa v dveh smereh pripravljajo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je danes pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj. Za otroke in mladostnike brez spremstva so tako pripravili okoli 80 namestitev v kriznih centrih za otroke in mladostnike. Kot je dejal, bo tam zanje poskrbljeno celovito in jim bodo poskusili čim bolj olajšati stisko.

Za odrasle pa iščejo rešitve, kako jim omogočiti čim hitrejši vstop na trg dela, če bo to njihova želja. To je sicer možno šele po pridobitvi statusa begunca.

“Nihče si ne more predstavljati stiske in bolečine ljudi, ki trpijo zaradi agresije na Ukrajino. Ključna je hitra in učinkovita pomoč,” je še dejal Cigler Kralj.

Št. komentarjev: 2
  1. Nace pravi

    Bravo vlada Janeza Janše, tako se pomaga ubogim beguncem! Čestitke tudi poslancu Kalohu, da se je angažiral.

  2. Ajda pravi

    Poklon, to je moja vlada!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen