Ruski kozmonavti v ukrajinskih barvah na Mednarodni vesoljski postaji

0

Ruski kozmonavti so danes na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prispeli oblečeni v ukrajinske barve, s čimer naj bi, kot piše BBC, izrazili nasprotovanje ruski invaziji na Ukrajino. Trojica so prvi prišleki na ISS, odkar je Rusija prejšnji mesec napadla Ukrajino, na krovu pa so jih prisrčno sprejeli ameriški, ruski in nemški člani posadke.

Ruski kozmonavti Denis Matvejev, Oleg Artemjev in Sergej Korsakov so po triurnem poletu iz ruskega izstrelišča v Kazahstanu pristali na ISS.

Nekaj ur pozneje so vsi trije, drug za drugim, vstopili v vesoljsko postajo v živo rumenih kombinezonih z modrimi poudarki. Standardna ruska uniforma je sicer navadno modra, piše BBC.

Trenutek sta v živo prenašali ameriška vesoljska agencija Nasa in ruska agencija Roskozmos. “Zdaj smo na vrsti mi, da izberemo barvo,” je Artemjev na tiskovni konferenci, ki so jo prenašali v živo, odgovoril na vprašanje o oblekah. Pošalil se je, da so astronavti nabrali veliko rumenega materiala, zato so ga morali uporabiti.

Trije Rusi bodo na Mednarodni vesoljski postaji začeli znanstveno misijo, ki bo trajala nekaj več kot šest mesecev. Zamenjali bodo tri člane sedanje posadke, ki se bodo na Zemljo predvidoma vrnili 30. marca.

Mednarodna vesoljska postaja je skupen projekt Rusije, Amerike, Kanade, Japonske in več evropskih držav.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen