Ruska vojska je začela napade tudi na zahodu Ukrajine

0

Ruska vojska je prvič od začetka invazije na Ukrajino napadla tudi mesta na zahodu te države. Med drugim o eksplozijah poročajo iz Ivano-Frankivska in Lucka. O letalskih napadih, ki so zahtevali najmanj eno smrtno žrtev, pa poročajo tudi iz Dnepra. Rusija medtem trdi, da so proruski separatisti zasedli mesto Volnovaha v bližini Mariupolja.

O bombardiranju med drugim poročajo iz mesta Ivano-Frankivsk na jugozahodu države, južno od Lvova. “Sovražnik je zadel Frankivsk,” je na Facebooku zapisal tamkajšnji župan.

Ljudi je pozval, naj ostanejo doma, in jim sporočil, da jih bo obvestil, ko bo nevarnost mimo. Pozval jih je še, naj ne delijo fotografij ali posnetkov eksplozij, na spletu poroča britanski BBC.

O raketnem napadu na letališče pa poročajo iz Lucka, ki leži severno od Lvova. Župan Lucka je potrdil eksplozije v bližini letališča in tovarne za popravilo letal.

Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo napade na ti dve mesti. Sporočili so, da so z “visoko natančnimi napadi dolgega dosega” zadeli vojaški letališči v teh dveh mestih na zahodu Ukrajine.

O ruskih napadih pa poročajo tudi iz mesta Dneper, ki leži vzhodneje v osrednjem delu države. Ena eksplozija naj bi prizadela dvonadstropno tovarno čevljev. Drugi dve pa naj bi odjeknili v bližini vrtca in večstanovanjskega poslopja, poročanje ukrajinskih medijev povzema BBC. Iz mesta poročajo o najmanj eni smrtni žrtvi med civilisti.

Na nove napade se je že odzval svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. “Velika ukrajinska mesta so znova tarča uničujočih napadov,” je zapisal na Twitterju. “Ruska uničujoča vojna proti civilistom in velikim mestom se nadaljuje,” je dodal.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem zatrdilo še, da so proruski separatisti zasedli mesto Volnovaha severno od pristaniškega mesta Mariupolj, kjer v zadnjih dneh potekajo srditi spopadi.

Ruska vojska je sicer doslej napadala predvsem območja na jugu in vzhodu Ukrajine, pa tudi prestolnico Kijev. Napadi na Luck in Ivano-Frankivsk so prvi na zahodu države od začetka invazije na Ukrajino pred dvema tednoma. Mesti ležita severno in južno od Lvova, kamor so se pred napadi zatekli številni Ukrajinci.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen