Premier Janša: Odprava odvisnosti Evrope od ruskih energentov je vlak brez povratka

0

Premier Janez Janša se je danes ob prihodu na vrh EU v Bruslju zavzel za čim prejšnjo odpravo odvisnosti Evrope od ruskih energentov. “Ta vlak je že na poti in je brez povratka,” je povedal.

Slovenija po Janševih besedah podpira odločitev, ki bo danes verjetno uradno potrjena, da se Evropa osvobodi odvisnosti od ruskih energentov, takoj ko bo možno.

“To ne pomeni jutri, žal. Mi podpiramo čim hitrejšo pot,” je povedal premier. “Ta vlak je na poti in je brez povratka, to se bo zgodilo verjetno kasneje, kot si mi želimo, ampak mnogo prej, kot si želi Rusija,” je pojasnil.

Evropska komisija bo danes predstavila nekatere rešitve, je še dejal Janša. “Za tiste, za katere smo že slišali oziroma smo bili prej obveščeni, lahko rečem, da so v veliki meri učinkovite,” je poudaril.

O tem, kako bi lahko ZDA pri tem pomagale z utekočinjenim plinom, so razpravljali z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, ki se danes mudi v Bruslju.

Poleg tega je nekaj predlogov med obiskom premierjev Slovenije, Češke in Poljske v Kijevu predstavila ukrajinska stran. Ti predlogi po Janševem mnenju vključujejo “zelo učinkovite sankcije, ki ne predstavljajo neke velike zadeve, okoli katere bi bila mnenja v Evropi različna”.

Na vrhu Nata, ki je potekal pred vrhom EU, so govorili o sankcijah, ki se dotikajo vojaških zadev. Gre za tako imenovane produkte za dvojno rabo, ki jih Rusija kupuje kot civilne produkte, uporablja pa jih v vojaški tehniki, je pojasnil premier.

Poleg tega so kolegi iz Ukrajine naredili tudi seznam po njegovem mnenju zelo učinkovitih predlogov oziroma sankcij, ki ciljno vplivajo na situacijo v Rusiji in ne prizadenejo celotnega prebivalstva, ampak predvsem tiste, ki poganjajo ruski vojaški stroj.

Janša je komentiral tudi izjavo ruskega predsednika Vladimirja Putina, da bo od zahodnih držav zahteval plačevanje ruskega plina v rubljih. “Jaz mislim, da nihče v Evropi ne ve več, kako rublji sploh izgledajo, tako da teh plačil po mojem mnenju ne bo,” je povedal.

Italijanski premier Mario Draghi pa je glede tega poudaril, da to pomeni kršitev pogodb, sklenjenih med Rusijo in drugimi državami.

Več držav sicer še vedno nasprotuje uvedbi embarga na uvoz ruskih energentov. “Avstrijsko stališče je jasno. Avstrija ne bo dopustila embarga na ruski plin in nafto. To trenutno ni realistično,” je povedal avstrijski kancler Karl Nehammer. To po njegovih besedah velja tudi za Češko, Slovaško, Madžarsko in Bolgarijo, je pojasnil.

Ena od osrednjih tem zasedanja je tudi, kakšno držo naj članice EU zavzamejo v odnosu do Kitajske v kontekstu možnosti, da ta gospodarsko in vojaško pomaga Rusiji.

“Kitajska je najpomembnejša država. Lahko je ključna v mirovnem procesu. Imajo veliko vpliva, vsi čakamo, da ga uporabijo,” je povedal italijanski premier.

Janša pa je glede Kitajske poudaril, da spričo dogajanja v Ukrajini ta postaja bolj pazljiva. ZDA so na vrhu zveze Nato sporočile, da dialog s Pekingom poteka in da jih skušajo prepričati, naj podprejo napore za mir v Ukrajini, je povedal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen