Pariz v pričakovanju poslabšanja razmer poziva k odhodu iz Rusije

0

Francija svoje državljane poziva k čimprejšnjemu odhodu iz Rusije, če njihova prisotnost tam ni nujno potrebna. Kot v danes posodobljenih nasvetih za potovanja v tujino še svetuje uradni Pariz, naj ljudje izkoristijo prometne povezave iz Rusije, ki zaenkrat še obstajajo. Francoske oblasti se sicer bojijo, da se bodo razmere v Ukrajini še slabšale.

“V kontekstu invazije na Ukrajino s strani Rusije ter uvedbe mednarodnih sankcij, ki je sledila, moramo biti bolj previdni,” na svoji spletni strani poudarja francosko zunanje ministrstvo. Ker so države članice EU svoj zračni prostor za ruska letala zaprle, državljanom svetuje, da za vrnitev domov poiščejo “posredne lete” s postankom oziroma prestopanjem v tretji državi.

Že v nedeljo je Pariz francoskim državljanom, ki potujejo preko Rusije, svetoval, naj od tam čim prej odidejo, odsvetuje pa tudi vsa potovanja v to državo. Ker je letov zaradi sankcij bistveno manj, kot jih je bilo, zdaj poziva vse, da se – če le nimajo res nujnega razloga, da ostanejo – vrnejo domov.

“Možno je, da je najslabše še pred nami,” je medtem danes v pogovoru za radio France 2 glede razmer v Ukrajini opozoril francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian. Kot je pojasnil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, je Rusija, potem ko se njena pričakovanja o hitri zmagi niso uresničila, v Ukrajini zdaj prešla na taktiko dolgotrajnejšega obleganja mest.

“Rusi so ob vstopu v Ukrajino pričakovali ‘blitzkrieg’, hitro napredovanje, ki bi Rusiji omogočilo nadzor Ukrajine. A temu ni bilo tako, predvsem zaradi zglednega, pogumnega in močnega odpora s strani Ukrajincev,” je ocenil Le Drian.

Kot je še dejal, po nočnem zavzetju mesta Herson zdaj obkolitev s strani ruske vojske in sil proruskih separatistov grozi mestom Harkov na severovzhodu, Mariupolu na jugu in prestolnici Kijev. Ruske sile okrog mest se krepijo in po besedah ministra grozi “mentaliteta obleganja”, kar pa bi bilo “zelo skrb vzbujajoče”. Spomnil je, da to Rusi sicer zelo dobro poznajo in obvladajo, med drugim iz vojn v Siriji in Čečeniji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen