Orban zagotovil, da Madžarska ne bo nasprotovala sankcijam EU proti Rusiji

0

Madžarska ne bo dala veta na sankcije Evropske unije proti Rusije, je danes zagotovil madžarski premier Viktor Orban. Enotnost 27 držav članic je nujna v luči vojne v Ukrajini, ki jo Madžarska glasno obsoja, je dodal.

Orban, ki ga je madžarska opozicija kritizirala zaradi prijateljskih odnosov z Rusijo, je dejal, da je zaradi vojne prišlo do spremembe v odnosih, vendar je prepričan, da to vseeno ne bi smelo vplivati na energetske dogovore.

“Kar se tiče sankcij, ne bomo dajali veta ali blokirali EU pri uveljavljanju sankcij proti Rusiji. Sedaj je najbolj pomembna enotnost EU,” je Orban povedal v danes objavljenem intervjuju za spletno stran mandiner.hu.

Odnosi Madžarske z Rusijo so bili do nedavnega uravnoteženi in pravični, vendar se je to spremenilo, je pojasnil. “Začetek vojne je ustvaril novo situacijo tudi za Madžarsko,” je priznal. “V tej novi situaciji moramo prilagoditi madžarske cilje in interese,” je dodal.

Obsodil je tudi ruski napad in vojno proti Ukrajini. “Moramo se vrniti k pogajalski mizi čim prej,” je poudaril. “Cela Evropa bi morala delovati v smeri miru,” je dodal.

Kljub vsemu pa je madžarski premier prepričan, da to še ni razlog za prekinitev energetskih vezi z Rusijo, vključno s 12,5 milijarde evrov vrednim projektom za ruski Rosatom pri povečanju madžarske jedrske elektrarne Paks. Po njegovem bi prekinitev energetskih dobav iz Rusije uničila evropsko gospodarstvo.

Zavzel se je še za okrepitev vojaške in obrambne industrije v Evropi, saj smo se v preteklosti po njegovih besedah predvsem zanašali na ZDA, da bodo zagotovile našo varnost.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen