Na mariborskem Lentu 43. rez najstarejše trte

0

Na mariborskem Lentu bodo danes opravili 43. rez Stare trte, ki raste in rodi že več kot 450 let. Ob tej priložnosti bo potekala tudi simbolična predaja cepičev Stare trte.

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek.

Hkrati je rez Stare trte pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja cepiče najstarejše trte izbranim prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta. Zaradi tega potomke Stare trte poganjajo korenine že po vsem svetu.

Letošnji prejemniki so občini Braslovče in Gorje, lastnik gradu Lamberg Franci Zidar, Hiša Krasna, Društvo Slovencev Republike Srbske Triglav iz Banjaluke, Inštitut za kmetijstvo Univerze Cirila in Metoda v Skopju ter vladni kmetijski in vinogradniški raziskovalni inštitut z Malte.

Stara trta po navedbah mariborskega zavoda za turizem simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora, Štajerske in Slovenije. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove.

Rez Stare trte je uvodni dogodek cikla prireditev v čast najstarejši trti na svetu. Letos bo Zavod za turizem Maribor organiziral še 22 poletnih večerov pred Hišo Stare trte, postavljanje klopotca pred Hišo Stare trte, večdnevni jesenski Festival Stare trte in tradicionalno Martinovanje v Mariboru.

Zaradi številnih omejitev, ki sta jih zaradi epidemije prinesli zadnji dve leti, bodo podaljšali mandat mariborske vinske kraljice Neže Jarc.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen