[Jaša Jenull tokrat le zadel protestniški “jackpot”] Za policijsko varovanje nezakonitih protestov bo moral plačati 34.000 €

4

Eden izmed vidnejših petkovih protestnikov Jaša Jenull je prejel tretji zahtevek za povračilo policijskih stroškov za varovanje nezakonitih protestov, tokrat v višini 34.000 evrov (natančen znesek je 34.340,56 evra). Položnico je Jenullu poslalo Državno odvetništvo RS. Poslanec SD Marko Koprivc alias “ponosni naslednik ZK” pa je ob tem danes ocenil, da je to očitno “znesek za uresničevanje ustavne pravice do mirnega zbiranja in javnih zborovanj”. Jenullu je v bran stopil tudi šef Levice, a seveda takoj zamenjal povzročene stroške s kaznijo.

Da je prejel že tretji zahtevek za povračilo stroškov, ki naj bi jih imela policija z varovanjem protestov, je Jenull sicer v sredo potrdil za N1. V danem primeru naj bi šlo za shod, na katerem so protestniki na Trgu republike brali slovensko ustavo. Izjavo za medije bo Jenull v sodelovanju z nekaterimi civilno-družbenimi organizacijami predvidoma podal danes ali v petek.

Jenull je sicer prvo položnico v višini 2255 evrov za varovanje policijskega shoda, ki je potekal 2. oktobra 2020, prejel konec lanskega leta, drugi zahtevek v višini 3778 evrov pa februarja letos. Slednji se je nanašal na stroške, ki naj bi jih imela policija z varovanjem protesta 4. septembra 2020, še poroča N1.

Koprivc pa je ob tem v današnji izjavi za medije izrazil podporo ustavni pravici do zbiranja in združevanja. Hkrati je pozval državljane, da se ne ustrašijo “tovrstnih pritiskov”. Kot je še dejal, lahko aktualno stanje v državi državljani spremenijo s tem, da se udeležijo aprilskih državnozborskih volitev, saj bodo takrat odločali, ali “želimo demokratično Slovenijo, za kakršno smo se odločili leta 1991, ali si želimo Republike Slovenije kot avtoritarne države”.

Jenullov prejem položnice so v Levici označili za vladni poskus discipliniranja in zastraševanja protestnikov. Dogajanje so označili za sprevrženo, saj po njihovih navedbah 2. oktobra v Ljubljani ni bilo izgredov, pač pa so protestniki organizirali branje ustave na Trgu republike pred poslopjem DZ.

“Ocena 34.000 evrov torej ni ocena kakršnekoli škode, ampak ocena stroškov izvajanja represije: ograjevanja trga, policistov v protiizgredniški opremi in odstranjevanje protestnikov s trga, ki niso počeli drugega kot brali ustavo,” so dodali v Levici. Ob tem so pozdravili Jenullovo odločitev, da se ne pusti zastraševati in da ne plača položnice.

A položnico bo Jenull seveda moral plačati, če ne ga pač čaka nekajmesečni zapor, da odplača stroške, ki jih je povzročil s hujskanjem na nezakonite proteste…

Št. komentarjev: 4
 1. keks pravi

  Plačal tako ne bo, ker je navaden klošar. Zato naj ga čimprej dajo pod ključ, pamža komunističnega razvajenega.

  1. Gasilec pravi

   Enako, kot JJ, ki tudi plačuje terjatev

  2. raft pravi

   Pa mamico tudi.

 2. Nace pravi

  Jenull ima na računu eno veliko nulo 🙂 zaporniške rjuhe mu ne uidejo 🙂

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen