ZDA z obveščevalnimi podatki, da Rusija pošilja dodatne enote na mejo z Ukrajino

0

ZDA so v sredo zavrnile navedbe Rusije o umikanju svojih vojakov z meje z Ukrajino kot napačne. Namesto tega Moskva na območje pošilja celo dodatne enote, je novinarjem zatrdil visoki predstavnik Bele hiše.

Rusija je po njegovih besedah okrepila svojo prisotnost na meji z Ukrajino za okrog 7000 vojakov, izmed katerih naj bi jih nekaj prispelo prav v sredo. “Še naprej prejemamo namige, da bi lahko kadarkoli navedli lažen izgovor, s katerim bi upravičili invazijo,” je dejal predstavnik, ki je želel ostati neimenovan.

Čeprav Moskva trdi, da si želi diplomatske rešitve, njena dejanja “kažejo drugače”, njegove besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Še pred tem sta se v sredo tako ZDA kot zveza Nato pridružila Ukrajini pri oceni, da kljub nekaterim navedbam Moskve, ki so zbudila upanje, da se kriza umirja, nič ne kaže na umikanje ruske vojske.

Rusija zaskrbljenost Zahoda glede morebitne invazija na Ukrajino označuje za histerijo in vseskozi zanika načrtovanje napada na Ukrajino, čeprav je na mejah z mejo nakopičila več kot 100.000 vojakov.

V zadnjih dneh sporoča, da se njena vojska umika iz bližine ukrajinske meje, češ da so končali vojaške vaje. V sredo je rusko obrambno ministrstvo tudi objavilo posnetek, ki naj bi prikazoval njihove tanke, kako zapuščajo ukrajinski polotok Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen