Ukrajina upa, da bo srečanje Putina in Bidna zagotovilo umik ruskih sil

0

Ukrajina upa, da bo pričakovano srečanje ruskega in ameriškega predsednika, Vladimirja Putina in Joeja Bidna, zagotovilo umik ruskih sil, nameščenih ob in v državi, je danes v Bruslju dejal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

“Upamo, da bosta predsednika prišla iz sobe z dogovorom, da Rusija umakne sile iz Ukrajine,” je dejal Kuleba, ki se danes v Bruslju sestaja z zunanjimi ministri EU. Ti razpravljajo o zaostrovanju razmer v Ukrajini ob ocenah, da je ruska invazija neizbežna.

Tudi več ministrov članic unije je pozdravilo obet rusko-ameriškega vrha. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je Rusijo pozvala nazaj k pogajalski mizi in izpostavila, da je na potezi Moskva. Španski zunanji minister Jose Manuel Albares ga je označil za zelo dobro novico, saj da je dialog ključen.

Informacije o srečanju Putina in Bidna so sicer različne. V Parizu pobudniki srečanja pravijo, da sta voditelja načelno pristala na sestanek, če ne bo invazije na Ukrajino, a v Kremlju tega za zdaj niso potrdili, češ da je prezgodaj za takšno srečanje.

Kuleba je sicer tudi danes ponovil znano ukrajinsko stališče, da bi bilo treba vsaj nekatere sankcije proti Rusiji uvesti zdaj in s tem preprečiti napad. Od unije danes pričakuje jasno sporočilo, da Ukrajina ne bo ostala sama. Pričakuje podporo z varnostnega vidika.

Na vprašanje, ali se je ruska invazija na Ukrajino z vrsto kibernetskih napadov in stopnjevanjem napetosti na vzhodu že začela, je Kuleba odgovoril, da se je napad na Ukrajino začel leta 2014. Takrat si je Rusija priključila Krim.

Razmere na vzhodu Ukrajine, kjer že od ruske priključitve Krima leta 2014 potekajo spopadi med ukrajinsko vojsko ter proruskimi separatisti v samooklicanih Ljudskih republikah Doneck in Lugansk, so se v minulih dneh močno zaostrile.

EU vztraja, da bo sankcije proti Rusiji, ki jih pripravlja skupaj z ZDA in drugimi partnericami, uveljavila v primeru vojaškega napada na Ukrajino. V pripravi so tudi sankcije proti Belorusiji, če bo ta sodelovala v napadu. V EU trdijo, da lahko sankcije uvedejo zelo hitro.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je danes poudaril, da je v primeru napada pripravljen takoj sklicati izredno srečanje zunanjih ministrov, na katerem bi se dogovorili za uvedbo sankcij.

Nekatere vzhodne članice sicer menijo, da bi morala unija premisliti o tem, kako se odzvati na sedanje razmere, ne zgolj čakati na vojaški napad. Ni treba čakati na vojaški napad, Ukrajina je že napadena, gospodarsko in sicer, je danes izpostavil litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis.

V EU izražajo izjemno zaskrbljenost zaradi nasilja na vzhodu države ter zaradi izkrivljenega ruskega prikazovanja dogajanja. Rusija namreč za nasilje krivi ukrajinsko stran, s čimer želi po navedbah virov pri EU “utemeljiti, česar se utemeljiti ne da – napad na Ukrajino”.

Ukrajinski zunanji minister je sicer ob odhodu z zasedanja povedal, da so danes v Bruslju dosegli načelni dogovor o vzpostavitvi misije EU za vojaško svetovanje in usposabljanje v Ukrajini. Ne bo šlo za bojne sile, je izpostavil ter dodal, da bo podrobnosti glede delovanja in časovnega vidika še treba doreči.

Poudaril je tudi, da je v Bruslju znova pozval k jasni perspektivi članstva Ukrajine, saj da bi bilo to jasno sporočilo Rusiji, da je Ukrajina del evropske družine, najboljši način za umiritev razmer.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen