Moskva: Ukrajinski izstrelek zadel prostore ruske FSB ob meji, ukrajinska vojska to zanika

0

Topniški izstrelek, ki je priletel z ozemlja Ukrajine, je po navedbah Moskve danes zadel in uničil manjši objekt v ruski regiji Rostov ob rusko-ukrajinski meji, ki ga uporablja ruska obveščevalna služba FSB. Ruska vojska je tudi sporočila, da je v spopadih na ruskem ozemlju ubila pet ukrajinskih “saboterjev”. Ukrajinska vojska je oboje že zanikala.

Kot so za rusko tiskovno agencijo Tass potrdili pri FSB, je bil topniški izstrelek neidentificiranega tipa z ozemlja Ukrajine izstreljen danes ob 9.50 po lokalnem času ter je zadel in popolnoma uničil objekt ruskih mejnih patrulj v regiji Rostov, ki je od meje oddaljen približno 150 metrov. Ranjenih pri tem ni bilo. Pri FSB so objavili tudi krajši video posnetek, na katerem je videti manjše poslopje s porušeno streho in zidovi, iz ruševin katerega se še dviga ruska zastava.

V Rusiji so sicer medtem odprli kazensko preiskavo zaradi ukrajinskih topniških granat, ki naj bi eksplodirale v regiji Rostov. Po navedbah ruskega preiskovalnega odbora imajo dokaze, da so neznane osebe v Ukrajini minulo soboto ob 5. uri zjutraj z raketometom na ozemlje Rusije izstrelile najmanj dva izstrelka, ki pa na srečo nista zadela naseljenih območij.

Podobno kot trditve o sobotnem napadu je ukrajinska vojska danes že zavrnila tudi najnovejše očitke o napadu na objekt FSB, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Ne moremo jim preprečiti širjenja lažnih novic, vedno poudarjamo, da ne streljamo na civilno infrastrukturo ali na neko ozemlje v regiji Rostov ali kaj takega,” je novinarjem povedal tiskovni predstavnik vojske Pavlo Kovalčuk.

Ruska vojska je danes tudi sporočila, da je ubila pet “saboterjev”, ki naj bi prestopili ukrajinsko-rusko mejo, da bi izvedli napad, poroča AFP. Ukrajina je tudi te navedbe odločno zanikala.

V spopadih je bilo ubitih pet ljudi iz diverzantske skupine, ki so prečkali rusko mejo, je sporočila ruska vojska in dodala, da se je incident zgodil davi blizu vasi Mitjakinskaja v regiji Rostov. Med ruskimi vojaki ali mejnimi stražarji ni bilo žrtev, so dodali.

Kot še navaja sporočilo ruske vojske, sta dve ukrajinski vojaški vozili prečkali mejo z Rusijo, da bi evakuirali vojake. Vodja ruskega preiskovalnega odbora Aleksander Bastrikin je izdal ukaz za preiskavo incidenta.

Ukrajina je pred tem odločno zanikala, da bi njeni “saboterji” prečkali mejo z Rusijo, poroča AFP. “Nihče od naših vojakov ni prestopil meje z Rusko federacijo in danes nihče ni bil ubit,” je dejal predstavnik ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Geraščenko.

Nasilje na vzhodu Ukrajine se že več dni nevarno zaostruje in je že terjalo smrtne žrtve. Proruski separatisti ob podpori Moskve ukrajinski vojski očitajo kršitve dogovora o prekinitvi spopadov, ta pa jim očitke vrača. Trditev obeh strani ni mogoče neodvisno preveriti, mednarodni opazovalci Ovseja na terenu pa potrjujejo velik porast nasilnih incidentov.

Zahodni zavezniki Kijeva z ZDA na čelu sicer opozarjajo, da je zaostrovanje razmer na vzhodu Ukrajine del ruskega scenarija ustvarjanja lažnih provokacij oziroma pretveze, ki bi jo nato izkoristili za napad na Ukrajino.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen