Sodni svet se nespretno izvija: Analize glede “YU pravosodnih izpitov” od njega lahko zahtevata le minister za pravosodje in predsednik vrhovnega sodišča

1

Sodni svet ob sklepu odbora DZ za pravosodje, naj opravi analizo izpolnjevanja pogojev za nastop sodniškega mandata, če je bil pravosodni izpit opravljen v drugih republikah nekdanje SFRJ, navaja, da imata pooblastilo za vložitev take zahteve minister za pravosodje in predsednik vrhovnega sodišča. Odbor DZ pa nima pravne podlage za to, poudarjajo.

Minister in predsednik vrhovnega sodišča imata takšno pooblastilo v skladu s 24. členom zakona o sodnem svetu, medtem ko za posredovanje pojasnil in opravljanje raznih analiz na zahtevo DZ in njegovih delovnih teles ni takšne pravne podlage niti v omenjenem členu niti v drugih delih zakona, so pojasnili.

Preverjanje izpolnjevanja splošnih in posebnih pogojev za sodnika je sicer v pristojnosti Sodnega sveta. A ta je samostojen in neodvisen organ, ki strokovno in avtonomno uresničuje pristojnost, ki mu je zaupana v zakonodaji. Preverjanje pogojev za sodnika je stvar konkretnih razpisnih postopkov, so opomnili.

Pojasnili so, da Sodni svet ne vodi evidenc o tem, kje in kdaj je kateri od kandidatov, ki so bili izvoljeni v sodniško funkcijo, opravil pravosodni oziroma pravniški državni izpit. Relevantni podatki in izpolnjevanje pogojev se po njihovih navedbah ugotavljajo v vsakem posameznem razpisnem postopku.

Podatki o stopnji izobrazbe, funkcionalnem in specialnem znanju ter drugi podatki o usposobljenosti za posameznega sodnika se vodijo v centralni kadrovski evidenci, s katero upravlja vrhovno sodišče. Podlage za obdelavo in hrambo teh osebnih podatkov za konkretnega sodnika pa Sodni svet v zakonu nima, so dodali.

Člani odbora DZ za pravosodje so omenjeni sklep ob obstrukciji dela opozicije sprejeli 28. januarja na nujni seji, na kateri so razpravljali o učinkovitosti, nepristranskosti in neodvisnosti sodstva. Zahtevo za sklic nujne seje z obravnavo omenjene točke so vložili v SDS, NSi in SNS.

Število komentarjev: 1
  1. METULJ pravi

    Slovenci zahtevamo, da pravosodni minister začne postopek proti javnim medijem, ki so prikazovali nam Slovencem, tri lažne “diplome” o izobrazbi Masleše!! Kakšna štala je to!! Ukrepaj pravna država, za to si poklicana! Bo kaj!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen