Slovaška in ZDA podpisali vojaški dogovor

0

Slovaška in ZDA sta v četrtek v Washingtonu podpisali sporen vojaški dogovor, ki Washingtonu omogoča okrepitev vojaške navzočnosti na Slovaškem, ki meji na Ukrajino. Dogovor mora potrditi še slovaški parlament, a potrditev ni gotova, ker mu nasprotuje opozicija.

Dogovor so podpisali slovaška obrambni in zunanji minister Jaroslav Nad in Ivan Korčok ter ameriški državni sekretar Antony Blinken, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dogovor omogoča ZDA okrepitev vojaške navzočnosti v tej članici EU, ki meji na nemirno Ukrajino, z razširitvijo obeh vojaških letališč na Slovaškem Sliač in Kuchyna.

Dogovor je že razdelil Slovake. Kritiki trdijo, da bi država lahko izgubila suverenost in da bi ameriška vojska lahko delovala izven slovaškega prava.

Blinken je ob slovesnem podpisu dogovora v Washingtonu izpostavil, da temelji na sodelovanju in spoštovanju. “Napisali smo ga skupaj kot enakopravni in suvereni partnerji v interesu obeh vlad in narodov,” je zagotovil. Kot dezinformacije pa je zavrnil informacije, da gre za vzpostavitev trajnih ameriških oporišč ali enot na Slovaškem.

Dogovor mora potrditi še slovaški parlament. Potrditev ni gotova, saj mu nasprotujejo vse tri opozicijske parlamentarne stranke, predstavniki sindikatov in kritiki vojske. Odstop od dogovora je predlagalo tudi slovaško generalno državno tožilstvo, ker da spodkopava ustavo.

V skladu z dogovorom bodo ZDA omenjeni letališči obnovile na lastne stroške, ostali bosta v lasti slovaške države, vendar bo njuna dejanska uporaba brezplačno prepuščena ameriški vojski.

Slovaške oblasti tako npr. ne bodo imele možnosti nadzora, ali ZDA na letališčih skladiščijo jedrsko orožje, zaradi česar bi lahko Slovaška postala morebitna tarča napada v jedrskem konfliktu. Slovaško pravosodje pa ne bi moglo ukrepati proti kaznivim dejanjem ameriških vojakov, je opozorilo generalno državno tožilstvo.

Državi sta sporni dogovor sklenili v času okrepljenih napetosti med Zahodom in Moskvo zaradi kopičenja ruskih enot na ukrajinski meji. Zahod se boji ruskega napada na Ukrajino, kar Rusija odločno zanika.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen