Premier Janša obsodil rusko priznanje ukrajinskih separatističnih regij

1

Premier Janez Janša je obsodil rusko priznanje neodvisnosti ukrajinskih samooklicanih republik Doneck in Lugansk. Zavzel se je, da EU Ukrajini ponudi perspektivo polnopravnega članstva. Janša ter ministri Matej Tonin, Anže Logar in Zdravko Počivalšek so se kasneje dogovorili, da je Slovenija pripravljena podpreti članstvo Ukrajine v EU.

“Rusko priznanje dveh separatističnih ozemelj v Ukrajini je očitno kršenje mednarodnega prava ter dogovorov iz Budimpešte in Minska. Slovenija obsoja to nezakonito dejanje. EU mora Ukrajini ponuditi perspektivo polnopravnega članstva,” je na Twitterju ponoči zapisal Janša.

Da Slovenija ostro obsoja odločitev ruskega predsednika Putina, je na Twitterju zapisalo tudi zunanje ministrstvo. “Ti sovražni ukrepi predstavljajo očitno kršitev mednarodnega prava in zavez iz dogovorov iz Minska, ne bodo ostali brez posledic,” so sporočili.

Ponovili so, da Slovenija neomajno podpira neodvisnost, suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine v okviru mednarodno priznanih meja. Na MZZ so izrekli tudi podporo ukrajinskemu vodstvu v luči te “agresije, v celoti in enostransko sprožene s strani Rusije”.

Slovenija skupaj z evropskimi partnerji ostro obsoja nezakonita dejanja, ki spodkopavajo mednarodni pravni red, in poudarja pomembnost enotnega nastopa EU, so sporočili z zunanjega ministrstva. Aktivnosti Slovenije glede priznanja neodvisnosti Donecka in Luganska s strani Rusije se usklajujejo na ravni EU, zunanji ministri bodo danes popoldne odločali o odzivu na nezakonita in agresivna dejanja Ruske federacije.

Kot so dodali, na ravni EU usklajujejo tudi diplomatsko prisotnost in krizno odzivanje na terenu v Ukrajini.

MZZ slovenskim državljanom še naprej odsvetuje potovanja v Ukrajino, tistim, ki se začasno nahajajo v Ukrajini, pa svetujejo, da poskrbijo za varno vrnitev v domovino. Odsvetuje tudi vsa potovanja na začasno okupirana območja avtonomne republike Krim in Sevastopola ter določena območja regij Doneck in Lugansk, so sporočili.

Obrambno ministrstvo je medtem na Twitterju zapisalo, da je minister Matej Tonin v luči dogajanja v Ukrajini opravil konferenčni klic s premierjem Janšo, zunanjim ministrom Anžetom Logarjem in gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom. Izmenjali so aktualne informacije in uskladili pristop Slovenije do krize.

“Slovenija je pripravljena podpreti članstvo Ukrajine v EU in okrepiti prisotnost Slovenske vojske v vzhodnih članicah zveze Nato,” je Mors zapisal na Twitterju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek zvečer proruski separatistični samooklicani republiki Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine priznal kot neodvisni ljudski republiki. Po govoru o razmerah na jugovzhodu Ukrajine, ki ga je prenašala ruska državna televizija, je podpisal odlok o njunem priznanju. Odredil je napotitev vojske “za zagotovitev miru” in ruskemu zunanjemu ministrstvu naložil vzpostavitev diplomatskih odnosov z obema republikama, ki sta mednarodnopravno del Ukrajine.

Mednarodna skupnost je večinoma obsodila ravnanje ruskega predsednika, o tej temi pa je razpravljal tudi Varnostni svet Združenih narodov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je mednarodno skupnost pozval k podpori.

Število komentarjev: 1
  1. Pubec pravi

    Putin se je verjetno ob Janševi izjavi ” zelo zamislil ali celo prestrašil”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen