Poslanec SDS, mag. Dejan Kaloh: Nadgradnja onkologije v UKC Maribor je za bolnike nujno potrebna! Minister Poklukar podpira širitev posteljnih kapacitet, vse v dobro onkoloških bolnikov.

0

Dolgoletni koordinator Državnega programa obvladovanja raka in internist onkolog Branko Zakotnik je v pogovoru za STA pred svetovnim dnem boja proti raku izpostavil napredek pri obravnavi in zdravljenju onkoloških bolnikov v Sloveniji. Ostaja pa prostor za izboljšave pri dostopnosti do obravnave in nadzoru njene kakovosti, je med drugim ugotavljal.

Poslanec SDS, mag. Dejan Kaloh, pa je zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja v ustnem poslanskem vprašanju povprašal o nujni nadgradnji onkologije v UKC Maribor.

“V UKC Maribor ves čas izpostavljajo, da je ena od najpomembnejših investicij nadgradnja onkologije, in da ni bila umeščena med deset državnih prioritet v obdobju 2021-2031. Iz UKC Maribor so konec prejšnjega leta podali pojasnilo in poudarili, da financiranje nadgradnje onkologije za zdaj res ni uvrščeno v državni proračun za leti 2022 in 2023, je pa po številnih razgovorih na ministrstvu za zdravje dosežen dogovor, da se po dokončni uskladitvi dokumentacije med UKC Maribor in ministrstvom za zdravje nadgradnja onkologije naknadno uvrsti v državni proračun že za to leto, saj želijo dela pričeti že v tem letu.

Direktor UKC Maribor Anton Crnjac je večkrat izpostavil pomembnost prostorske širitve oddelka za onkologijo zaradi izrazitega pomanjkanja postelj za onkološke bolnike v UKC Maribor, ki prihajajo v naš UKC iz vsega severovzhodnega dela Slovenije.

Dve zadevi bi tukaj izpostavil: v prvi vrsti gre za dobrobit že tako hudih onkoloških bolnikov, kot drugo, ker ni ustreznih prostorov, potem se tudi stroka na tem področju ne more tako hitro razvijati kot v UKC Ljubljana.

Vsem je jasno, da se bo z nadgradnjo onkologije v UKC Maribor, kar v praksi pomeni večje in ustreznejše prostore in zadostno število postelj, zelo pomagalo rakavim bolnikom v SV Sloveniji.

Spoštovani minister sprašujem vas torej, kako daleč ste na MZ pri dogovorih z UKC Maribor na to temo, kje ste trenutno pri uvrstitvi investicije v NRP, vse v svojstvu, da se predmetna investicija potrdi tudi na vladi in da se zanjo najdejo državna sredstva.”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen