Delnice Mete po objavi četrtletnih poslovnih rezultatov zgrmele navzdol

0

Delnice Mete, ki se je do lanske jeseni imenovala Facebook, so se v sredo zvečer v podaljšanem borznem trgovanju po objavi poslovnih rezultatov v zadnjem četrtletju lani pocenile za 22,6 odstotka na 249,90 dolarja. Iz poslovnega poročila je razvidno, da je dobiček podjetja nazadoval zaradi vlaganj v projekt metaverse.

Meta je v času, ko na veliko vlaga v svoj futuristični projekt metaverse, ki bi naj postal naslednja generacija interneta, odvisna od oglaševalskih prihodkov. Delnice podjetja so se pocenile zaradi rasti stroškov poslovanja in šibkih napovedi za naprej, pri čemer je šlo v nič toliko tržne vrednosti tehnološkega velikana, kot je vreden celotni letni bruto domači proizvod (BDP) Grčije.

Dobiček nekdanjega Facebooka je v zadnjem četrtletju lani na letni ravni upadel za osem odstotkov na 10,29 milijarde dolarjev oziroma 3,67 dolarja na delnico. Prihodki so porasli za 20 odstotkov na 33,67 milijarde dolarjev, analitiki Wall Streeta pa so pričakovali 3,85 dolarja dobička na delnico in 33,36 milijarde dolarjev prihodkov.

Meta je v svoj poslovni segment resničnostnega laboratorija vložila več kot deset milijard dolarjev, kar je vplivalo na padec dobička. Delovno silo so v podjetju povečali za 23 odstotkov na skupaj 71.970 zaposlenih. Podjetje je sporočilo, da bodo prihodki v tekočem četrtletju nižji od pričakovanj Wall Streeta, med drugim tudi zaradi nadaljevanja težav z ozkimi grli v preskrbovalnih verigah, pomanjkanja delovne sile in konkurence TikToka ter drugih platform.

Spremembe glede zaščite zasebnosti Meti prav tako otežujejo sledenje potrošnikom za oglaševalske namene. Meta v tekočem četrtletju pričakuje med 27 do 29 milijard dolarjev prihodkov, Wall Street pa je napovedoval več kot 30 milijard dolarjev.

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je metaverse opisal kot internet v 3D obliki, virtualno okolje, v katerega se bodo ljudje lahko potopili, in ne bodo več le strmeli v zaslon. Ljudje se bodo lahko srečevali, se družili, opravljali sestanke, se igrali s pomočjo slušalk z mikrofonom, pametnimi telefoni, posebnimi očali in podobnimi napravami.

Metaverse za zdaj obstaja le kot ideja, ki si jo je pred 30 leti zamislil pisatelj znanstvene fantastike Neal Stephenson. Ni še zanesljivo, ali bo res postal naslednja generacija interakcije človeka z računalnikom, ali pa bo le igrišče za tehnološke navdušence in igralce. Vlagatelji so previdni, saj bolj težijo k takojšnji povrnitvi svojih naložb z obrestmi.

Je pa denimo tudi ameriški tehnološki velikan Amazon dolga leta spravljal v obup vlagatelje, ko je njegov ustanovitelj Jeff Bezos gradil svojo vizijo podjetja, ki je danes tudi po zaslugi pandemije covida-19 med največjimi in najbolj dobičkonosnimi na svetu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen