Macron in Putin za prizadevanja za premirje na vzhodu Ukrajine, tudi Biden se je pripravljen kadarkoli srečati s Putinom

0

Francoski in ruski predsednik, Emmanuel Macron in Vladimir Putin, sta se v današnjem telefonskem pogovoru dogovorila, da si bosta prizadevala za premirje na vzhodu Ukrajine, so sporočili iz Elizejske palače. Da je Rusija tik pred invazijo, je znova ocenil ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki pa naj bi se v kratkem sestal z ruskim kolegom.

Macron in Putin sta izpostavila potrebo po iskanju diplomatske rešitve trenutne krize in se zavezala, da bosta storila vse za to, da takšno rešitev tudi najdeta, je sporočilo iz Pariza povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Voditelja sta se dogovorila tudi za pogovor med zunanjima ministra Francije in Rusije. Ta se bo v obliki telefonskega pogovora odvil že v ponedeljek, je ruski tiskovni agenciji Tass povedala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova.

Ruski predsednik Putin je za najnovejšo eskalacijo razmer na vzhodu Ukrajine po pogovoru z Macronom sicer okrivil Kijev. Kot je dejal, gre za posledico provokacij, ki jih izvajajo ukrajinske varnostne sile. A obenem je menil, da se morajo diplomatski napori za iskanje rešitve okrepiti. ZDA in zveza Nato pa morata ruske zahteve po varnostnih jamstvih vzeti resno, je podčrtal.

Ruska stran je, kot navaja ruska tiskovna agencija Tass, v pogovoru tudi izpostavila, da Kijev v pogajalskem procesu le igra in ne želi dejansko uresničiti že doseženih dogovorov. Obenem je opozorila na nevarno dobavo orožja in streliva Ukrajini s strani več članic zveze Nato, saj ta Kijev spodbuja k “vojaški rešitvi” spora s proruskimi separatisti v Lugansku in Donecku.

Po navedbah Tassa sta se predsednika strinjala glede nadaljnjega iskanja rešitev na ravni zunanjih ministrov in političnih svetovalcev držav t. i. normandijske četverice – Rusije, Ukrajine, Nemčije in Francije. Gre za implementacijo sporazuma iz Minska iz leta 2014, ki poziva k premirju na vzhodu Ukrajine, a zaenkrat obstaja le na papirju.

Prav tako sta se, kot navaja AFP, dogovorila za intenzivno sodelovanje v okviru trilateralne kontaktne skupine, ki združuje Ukrajino, Rusijo in Organizacijo za varnostno sodelovanje v Evropi (Ovse). Skupina naj bi se sestala že “v nekaj urah” s ciljem prepričati vpletene strani v prekinitev ognja.

Putin je v pogovoru Macronu tudi zatrdil, da namerava ruske sile umakniti iz Belorusije takoj, ko se zaključijo skupne vojaške vaje obeh omenjenih držav, ki so jih sicer prav danes podaljšali.

Pogovor med voditeljema je trajal eno uro in 45 minut. Temu je sledil še 60-minutni pogovor Macrona z ukrajinskim predsednikom Vladimirjem Zelenskim.

Tudi Zelenski je po pogovoru pozval k obnovi pogovorov z Rusijo pod nadzorom Ovseja in takojšnji prekinitvi ognja na vzhodu države. “Smo za pospešitev mirovnega procesa. Podpiramo takojšnje srečanje trilateralne kontaktne skupine,” je dejal Zelenski.

Poljsko predsedstvo Ovseja je medtem zaradi “hitrega poslabševanja varnostnih razmer na terenu” danes za ponedeljek sklicalo izredno zasedanje stalnega sveta Ovseja o Ukrajini.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je v pogovoru za CNN danes zatrdil, da se je ameriški predsednik Joe Biden pripravljen “kadarkoli” srečati z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ter razpravljati o umiritvi razmer v Ukrajini.

“Vse, kar vidimo, kaže, da je to smrtno resno, da smo na robu invazije,” je dejal po navedbah AFP. “A dokler tanki ne zapeljejo na ceste in letala ne vzletijo, bomo izrabili vsako priložnost in vsako minuto za to, da vidimo, ali lahko diplomacija predsednika Putina odvrne od tega dejanja,” je še poudaril.

Blinken je sicer za prihodnji teden napovedal srečanje z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Do srečanja naj bi prišlo v četrtek nekje v Evropi, pod pogojem, da do takrat ne bo konflikta med Rusijo in Ukrajino. Srečanje bi lahko gostili Finska ali Švica.

O ukrajinski krizi bodo že v prihodnjih urah razpravljali tudi Macron, nemški kancler Olaf Scholz in ameriški predsednik Joe Biden.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen