Kanadski tovornjakarji zaostrujejo protest, oblasti opozarjajo na gospodarsko škodo

0

Kanadski tovornjakarji, ki nasprotujejo obveznemu cepljenju proti covidu-19, so v torek zavzeli glavni mejni prehod z ZDA pri Detroitu in onemogočili promet. Kanadske oblasti medtem opozarjajo na gospodarsko škodo zaradi blokade mejnega prehoda, teksaški senator Ted Cruz pa je izrazil željo, da bi se protest razširil tudi v ZDA.

Protestniki že več kot teden dni blokirajo prestolnico Kanade Ottawo, kjer so oblasti razglasile izredne razmere. Napovedujejo, da ne gredo nikamor, dokler ukrepi proti širjenju pandemije ne bodo odpravljeni in dokler ne odstopi vlada premierja Justina Trudeauja.

V torek so blokirali promet na mostu Ambassador, ki povezuje Detroit v ZDA s kanadskim Windsorjem. Preko tega prehoda poteka dnevno 25 odstotkov vse trgovine med državama. Blokada je že povzročila težave avtomobilski industriji.

Protest je izbruhnil zato, ker morajo vozniki tovornjakov pri prestopu meje med Kanado in ZDA v karanteno, če niso cepljeni proti covidu-19. V Kanadi je cepljenih več kot 90 odstotkov vseh poklicnih voznikov.

Predsednik sindikata prevoznikov Teamsters Canada, ki zastopa 55.000 voznikov, Francois Laporte, je dejal, da protestniki ne predstavljajo voznikov. “Sramotno širjenje sovraštva pod vodstvom politične desnice, ki ga spodbujajo izvoljeni konservativni politiki, ne predstavlja vrednot Teamsters Canada niti velike večine naših članov,” je dejal Laporte.

Premier Trudeau je v torek dejal, da so vsi utrujeni od covida-19 in omejitve ne bodo trajale večno. Opozoril je, da ima Kanada eno najvišjih stopenj precepljenosti na svetu. “Ta vlada od vsega začetka sledi znanosti, najboljšim nasvetom o javnem zdravju, zato da zavaruje čim več ljudi in to je delovalo,” je dejal Trudeau.

Smrtnost zaradi covida-19 v Kanadi glede na število prebivalstva predstavlja tretjino tiste, ki jo beležijo v ZDA. Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se je v Kanadi doslej z novim koronavorusom okužilo 3,1 milijona ljudi, umrlo pa jih je 35.000. V ZDA je okuženih 77 milijonov, umrlo pa jih je 980.600. V ZDA so doslej cepili 65 odstotkov prebivalcev, v Kanadi pa 78,7 odstotka.

Zadnji val pandemije z različico omikron se sicer v ZDA umirja in v zadnjih treh tednih je število hospitalizacij padlo za več kot 28 odstotkov na okrog 105.000, kar pa je še vedno toliko kot januarja 2021.

Kanadski protest izkoriščajo zase nekateri ameriški politiki, kot je Cruz, ki si želi širitve protesta v ZDA. Cruz je od zvezne komisije za trgovino (FTC) zahteval uvedbo preiskave platforme za zbiranje donacij GoFundMe, ki je v petek prekinila zbiranje sredstev za kanadske protestnike.

GoFundMe je najprej sporočila, da bo vrnila denar tistim, ki bodo za to zaprosili, ostalo pa bo šlo v dobrodelne namene. Kasneje si je premislila in obljubila avtomatična vračila. Preiskavo zahtevata tudi pravosodni minister Teksasa Ken Paxton in guverner Floride Ron DeSantis.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen