(Že šestič zapored brez konkurence) Dunajski živalski vrt najlepši v Evropi in najstarejši na svetu

0

Britanski strokovnjak za živalske vrtove Anthony Sheridan je v svoji raziskavi dunajski živalski vrt Schönbrunn že šestič zaporedoma razglasil za najboljšega v Evropi. Pod drobnogled je vzel 126 živalskih vrtov iz 29 evropskih držav ter jih primerjal na podlagi 40 kriterijev.

Anthony Sheridan je evropske živalske vrtove ocenjeval po 40 merilih, kot so oskrba živali, število različnih živalskih vrst, zaščita ogroženih vrst, raziskovanje, naložbe, oglaševanje, število obiskovalcev in osebje. Med živalskimi vrtovi z več kot milijonom obiskovalcev letno je Schönbrunn zasedel prvo mesto. Sledita mu nemški Leipzig in švicarski Zürich.

V obrazložitvi uvrstitve Dunaja na vrh lestvice je Sheridan je izpostavil posrečeno simbiozo med kulturo in moderno gradnjo živalskega vrta. “Zunanji objekti so optimalno zasnovani in se hkrati harmonično prilegajo celotni podobi carskega Schönbrunna. To je edinstveno in impresivno. Informativne table in široka pedagoška ponudba živalskega vrta poudarjajo zavezanost izobraževanju in znanstvenemu osveščanju,” meni Sheridan.

Dunajski živalski vrt je hkrati tudi najstarejši na svetu, saj so ga Habsburžani v okviru cesarske poletne rezidence Schönbrunn zgradili že leta 1752. Pred 25 leti je bil uvrščen na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Lani so kljub pandemiji zabeležili 1,2 milijona obiskovalcev. Že dolgo časa pa živalski vrt ni več zgolj priljubljena turistična znamenitost, ampak tudi prostor raziskovanja, izobraževanja in ohranjanja živalskih vrst. Na 17 hektarih površine ponuja življenjski prostor več kot 700 živalskim vrstam, tudi nekaterim ogroženim.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen