[Tudi nekaj tviter odzivov na oddajo Tača] Jenullovi protestniki zahtevajo zaščito voditeljice Tarče Erike Žnidaršič, ki naj bi kršila Zakon o RTV

3

Tako imenovana Protestna ljudska skupščina je pod vodstvom znanega protestnika Jaše Jenulla danes pred stavbo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) predala podpise pod peticijo v podporo oddaji Tarča, voditeljici Eriki Žnidaršič in “neodvisnemu” novinarstvu na RTVS. Peticijo, pod katero je podpisanih več kot 6000 ljudi, so med drugim predali tudi predsedniku programskega sveta Cirilu Baškoviču.

Oddaja Tarča, v kateri je voditeljica minuli četrtek gostila nekdanjega mariborskega župana in zdajšnjega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Franca Kanglerja, je naletela na nekatere kritične odzive. O tem bo danes na izredni seji razpravljala komisija programskega sveta RTVS za informativne programe. Žnidaršičevi se očitajo kršitve določil 5. člena Zakona o RTV Slovenija s tem, da ni spoštovala osebnega dostojanstva gosta, saj je po skrajšanem postopku in na podlagi laži, ki jih je sodišče izločilo, poskušala Kanglerja po 26 oprostitvah na sodiščih narediti za krivega.

5. člen zakona o Radioteleviziji Slovenija: 

“Novinarke in novinarji (v nadaljnjem besedilu: novinarji), urednice in uredniki (v nadaljnjem besedilu: uredniki) RTV Slovenija in drugi, ki so neposredno udeleženi pri ustvarjanju ali pripravljanju RTV programov, morajo pri svojem delu še posebej: 

spoštovati načelo resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij;

spoštovati človekovo osebnost in dostojanstvo;

spoštovati načelo politične uravnoteženosti ter svetovnonazorskega pluralizma;

spoštovati načela ustavnosti in zakonitosti pri oblikovanju programov, vključno s prepovedjo spodbujanja kulturne, verske, spolne, rasne, narodne ali druge oblike nestrpnosti;

zagotavljati nepristransko in celovito obveščenost, tako da imajo državljani možnost svobodnega oblikovanja mnenj;

spoštovati načelo politične neodvisnosti in avtonomnosti novinarjev;

uveljavljati profesionalno etiko poročevalcev, dosledno razločevanje informacij in komentarjev v novinarskih prispevkih;

varovati otroke in mladino pred vsebinami, ki bi lahko škodljivo vplivale na njihov duševni in telesni razvoj, ter spoštovati obče človeške vrednote.” 

Odzivi po oddaji na tviterju:

V protestni ljudski skupščini to razumejo kot del nedopustnih političnih pritiskov na vsebino informativnega programa RTV Slovenija, je povedal eden vidnejših protestnikov Jaša Jenull. Ob tem je vse novinarje, Društvo novinarjev Slovenije in zaposlene na RTVS pozval, da se tudi sami odločno uprejo tem pritiskom, civilna družba in aktivni posamezniki pa jim bodo ob tem stali ob strani.

“Vaše sporočilo ni prvo, ki prihaja na programski svet, in bo tako kot vsa ostala preneseno svetnikom, ki ga bodo dobili pred razpravo 24. januarja. Danes je razprava komisije, ki odloča zase in njene odločitve ne zavezujejo programskega sveta, bodo pa mu sporočene,” je ob predaji podpisov povedal Baškovič.

Izvode peticije so predali tudi predsedniku komisije za informativne programe RTV Slovenija Leonu Oblaku in varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Ilinki Todorovski.

Po četrtkovi oddaji so na družbenih omrežjih zaokrožile tudi govorice o suspenzu voditeljice Tarče, ki so jih na RTVS zanikali in v sporočilu za javnost zapisali, da ostro obsojajo napade na zaposlene, vse poskuse blatenja in izvajanja pritiska nanje in na celotni javni zavod.

Ob sklicu današnje seje sta se v torek s protestom odzvala Sindikat novinarjev TVS in aktiv novinarjev informativnega programa TVS, podporo pa jima je včeraj izrazil tudi Aktiv novinarjev Radia Slovenija. Sklic seje so razumeli kot poskus posega v novinarsko in uredniško avtonomijo ter politični pritisk na uredništvo Tarče.

Št. komentarjev: 3
 1. mirror pravi

  Bevskajoča Erika se je spet oglasila. Na Tarči bodo odslej samo vaši, ki jih boste oprali krivde. Kdo pa bo prenašal vaše nekulturno prekinjanje odgovorov na zastavljena vprašanja. Ne vem, kje ste hodili v šolo, vendar vas osnovne kulture niso naučili.

  1. Gasilec pravi

   Kako pa je z bevskanjem na novi tv, n.pr. kdo vam laže?

 2. linke pravi

  sedaj ko so oprostili ljubljanskega župankovića ,naj tov, erika naredi še podobno oddajo in sicer prvi in drugi del ,o njemu. to bo materijala za deset let (resta kot bi rekel malek jožef v filmu) ,.brez skrbi to se v udbalandiji ne bo zgodilo..

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen