Na Meranovem posebna trgatev na rojstni dan nadvojvode Janeza

0

V vinogradu univerzitetnega centra za vinogradništvo in vinarstvo Meranovo mariborske fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede so danes izvedli trgatev za vino posebne kakovosti. Za datum te izjemne trgatve so izbrali rojstni dan nadvojvode Janeza, ki velja za začetnika sodobnega vinogradništva na Štajerskem.

Nadvojvoda Janez se je rodil 20. januarja 1782, kar pomeni, da je od njegovega rojstva minilo 240 let. Letos je prav tako 200 let od ustanovitve posestva Meranovo, ki bo zato gostilo vrsto dogodkov. Današnja trgatev je bila prvi med njimi.

Pogoji za pozno trgatev so po besedah vodje posestva Petra Kramerja izpolnjeni samo v posebno dobrih, suhih in sončnih letih, ko grozdje dočaka jesen primerno zdravo in sladko. Letošnje leto je bilo idealno, zato je na sedmih arih njihovih vinogradov dočakala trgatev sorta sauvignon, ki je v preteklosti že dala odlične rezultate. “Tudi letos računamo na jagodni izbor,” je za STA povedal Kramer.

Trgatev je posebna, ker je grozdje preveč zrelo in ima žlahtno gnilobo, ki prispeva k posebnemu okusu vina. Sadeže so vse do današnjega dne pustili na okoli 700 trsih, ki so jih pokrili z mrežami, da bi jih zavarovali pred ptiči. Tako kot od lanske bere tudi letos pričakujejo okoli 150 litrov vina, ki bo ustekleničeno čez dve ali tri leta.

Meranovo je vinogradniško posestvo nad Limbušem pri Mariboru, kjer je nadvojvoda Janez Habsburško-Lotarinški (1782- 1859) leta 1822 postavil temelje sodobnega vinogradništva na Štajerskem. Obnovil je vinograde in z ustanovitvijo vinogradniške šole omogočil domačinom spoznavanje tehnologije pridelave vrhunskega vina.

Tradicijo vinogradništva na 15 hektarjih tega posestva danes nadaljuje Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, ki ima tam med drugim tudi klet, okrepčevalnico in spominsko sobo. Tam med drugim vodi tudi gensko banko vinske trte.

“Posestvo Meranovo ima tri združene, a hkrati ločene sklope. To je ohranjanje zgodovinske tradicije vinogradništva, uvajanje sodobnega vinogradništva ter pedagoško in raziskovalno delo, ki ga na tem posestvu izvajamo, odkar je fakulteta v letih 1994 in 1995 preselila sem svojo katedro za vinogradništvo in vinarstvo,” je pojasnil predstojnik omenjene katedre Borut Pulko.

Ob jubileju letos med drugim pripravljajo mesec kulinarike po receptih Ane Plohl, žene nadvojvode Janeza, in odprtje multimedijske muzejske postavitve Nadvojvoda Janez, oče Meranovega.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen