Novela zakona o igrah na srečo prinaša delno liberalizacijo in spremembe pri dodeljevanju koncesij

0

Odbor DZ za finance je za potrditev pripravil predlog novele zakona o igrah na srečo, ki med drugim prinaša delno liberalizacijo tega področja ter spremembe pri dodeljevanju koncesij. Dodatno so poslanci vanj danes zapisali, da bo morebiten izpad financiranja humanitarnih in športnih organizacij kril državni proračun.

V Sloveniji zdaj lahko lahko prirejata klasične igre na srečo le dva prireditelja – to sta Loterija Slovenije in Športna loterija -, če bo predlagane spremembe potrdil tudi DZ, pa bo prirediteljev lahko pet.

Poleg tega je vlada v predlogu novele zakona o igrah na srečo predvidela odpravo večine omejitev pri lastništvu igralnic ter dodeljevanje koncesij na podlagi javnega razpisa. Družbi, ki bo želela pridobiti koncesijo za prirejanje posebnih iger na srečo, ne bo več treba imeti sedeža v Sloveniji. V povezavi s tem se odpravljajo statusnopravne omejitve glede oblike gospodarske družbe.

Člani odbora so obravnavo predlaganih sprememb začeli že lani decembra, ko je finančni minister Andrej Šircelj pojasnil, da bodo zagotovile večje varstvo potrošnikov ter tudi večjo varnost in stabilnost poslovanja prirediteljev iger na srečo.

Enakega mnenja je bil danes poslanec SDS Marko Pogačnik. “Ta zakon prinaša večjo varnost za igralce, večjo regulativo in predvsem več prihodkov za državo ter Fundacijo za šport in Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, ki prejemata denar iz koncesijskih dajatev,” je dejal.

Drugačnega mnenja so v opoziciji, kjer so poskušali odločanje prestaviti na eno prihodnjih sej, v vmesnem času pa organizirati javno predstavitev mnenj o predlaganih spremembah. “Zakonodaja funkcionira, zakaj jo je treba spreminjati dva meseca pred volitvami,” je vprašal Matjaž Han (SD).

Njegov strankarski kolega Matjaž Nemec je predlog zakona označil za nekonsistenten in škodljiv, Jože Lenart (LMŠ) pa je menil, da dva ponudnika klasičnih iger na srečo v majhni Sloveniji z dvema milijonoma prebivalcev zadoščata.

Luka Mesec (Levica) je opozoril, da je edini cilj tega zakona odpreti slovenski trg iger na srečo konkurenci iz tujine. Predvsem ponudniki spletnih stav si namreč želijo vstopiti na slovenski trg.

Medtem ko je poslanec DeSUS Robert Polnar predlog novele zakona pohvalil kot doprinos k povečanju konkurence na slovenskem trgu iger na srečo, pa je Marko Bandelli iz stranke SAB menil ravno obratno. “Zaradi večje konkurence se bo organiziran kriminal še razširil, odvisnost se bo povečala,” je opozoril.

Poslanci koalicije so na sejo prišli s predlogom, da se zakonsko določena najnižja stopnja koncesijske dajatve za prirejanje klasičnih iger na srečo s petih odstotkov, kot je vlada zapisala v osnutek zakona, zviša na 25 odstotkov. Trenutno ta stopnja ni določena, giblje pa se med 25 in 45 odstotki.

Člani odbora so dopolnilo podprli, s tem pa tudi pravno podlago, da se jima v primeru, da omenjeni fundaciji s prenovljenim zakonom ne bosta več deležni toliko sredstev, kot sta jih bili v povprečju zadnjih treh let, razliko zagotovi iz državnega proračuna.

“Ne bomo tega bremena pokrivali davkoplačevalci,” je nasprotoval Lenart, ki je prepričan, da s tem koalicija priznava, da bosta obe fundaciji po novi ureditvi upravičeni do manj sredstev. “To je polomija, pritrjujete, da je zakon škodljiv,” je dejal. Po drugi strani je Pogačnik dejal, da gre le za dodatno zaščito humanitarnih, invalidskih in športnih organizacij.

Opozicija je poskušala črtati več členov, ki se ji zdijo škodljivi, a za nobeno dopolnilo ni zbrala dovolj glasov. Za igralnice je tako še naprej predvidena odprava večine omejitev, vezanih na lastništvo. Po Nemčevih besedah to pomeni ločitev turističnega in igralniškega dela v novogoriškem Hitu ter nato razprodajo slednjega. “Vaš cilj je znižati ceno Hita in ga prodati vnaprej izbranemu ponudniku, ki bo igralništvo spustil na raven igralnih salonov,” je očital koaliciji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen