Na Irskem obeležili sto let od osamosvojitve izpod angleške krone

0

Na Irskem so danes obeležili sto let od osamosvojitve izpod britanske oblasti. Slovesnost je potekala na Dublinskem gradu, ki je bil stoletja sedež britanske administracije na Irskem, po podpisu sporazuma med Angleži in Irci leta 1921 pa so ga predali novoimenovani irski vladi.

Predaja oblasti irski prehodni vladi pod vodstvom Michaela Collinsa pred stotimi leti je bila po navedbah britanske tiskovne agencije PA manjši in na hitro organiziran dogodek, simbolično pa je nakazoval vrhunec več let vojn in revolucionarnega vrenja na Irskem. Do njega je prišlo tudi po razdelitvi otoka in oblikovanju Severne Irske leta 1921.

Današnje slovesnosti so se udeležili predstavniki Irske in Združenega kraljestva, med drugim irski predsednik Michael D. Higgins in premier Micheal Martin. Predsednika države je ob prihodu na grad pričakala častna straža, v okviru dogodka pa je odkril spominsko ploščo.

Prisotni so bili tudi nekdanja premierja Bertie Ahern in Enda Kenny, nekdanji predsednici države Mary McAleese in Mary Robinson ter vodja stranke Sinn Fein Mary Lou McDonald.

S tem se na Irskem zaključuje vrsta obeleževanj dogodkov izpred stotih let, ki so vodili do osamosvojitve države. V prihodnjih mesecih se bodo spomnili tudi državljanske vojne, ki so jo sprožila razhajanja glede vsebine angleško-irskega sporazuma.

“Ob spoštovanju dosežkov revolucionarne generacije smo ponosni, da država, ki so jo pomagali ustvariti, vstopa v drugo stoletje neodvisne, demokratične vlade,” je v kratkem nagovoru dejal premier Martin.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen