Na Brdu vlada in gospodarstveniki o delovanju gospodarstva v razmerah rasti števila okužb

0

V razmerah ponovne rasti števila okužb z novim koronavirusom se podjetja soočajo z izzivom, kako zagotoviti nemoten delovni proces. O tem so se danes pogovarjali predstavniki gospodarstva in vlade, ki so soglašali, da je treba storiti vse, da se ob spoštovanju navodil zdravstvene stroke zagotavlja delovanje gospodarstva.

Današnji delovni posvet s predstavniki gospodarstva na Brdu pri Kranju je sklical predsednik vlade Janez Janša. Udeležila sta se ga tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek in minister za zdravje Janez Poklukar.

“Slišali smo veliko pohval,” je o doslej sprejetih ukrepih za pomoč gospodarstvu ob epidemiji covida-19 dejal Počivalšek in dodal, da so gospodarstveniki na posvet prišli z novimi predlogi. Pričakujejo nadaljevanje davčnih razbremenitev, razmislek o strategiji cepljenja, da bi obvladali epidemijo, in v primeru zaostrovanja ukrepov dodatno finančno pomoč, je naštel.

Zagotovil je, da bo za slovensko gospodarstvo v letošnjem in prihodnjih letih na voljo kar veliko sredstev. Gre za 100 milijonov evrov iz virov React-EU, 427 milijonov evrov iz načrta za okrevanje in odpornost, v pripravi je tudi paket ukrepov iz naslednje kohezijske ovojnice, kjer Počivalšek pričakuje vsaj približno enak znesek, kot je bil na voljo v prejšnjem programskem obdobju.

Poklukar je opozoril, da je treba strogo upoštevati ukrepe, ki jih je vlada sprejela za omejevanje širjenja okužb. “Samo na tak način se lahko izognemo, da se bo zaradi številnih okužb in izrečenih karanten družba zapirala sama od sebe,” je dejal.

Ob tem je ugotovil, da gospodarstvo široko in v celoti podpira cepljenje. Pozval je, naj poslovni procesi potekajo v mehurčkih, v primeru prehajanja med mehurčki naj se zaposleni v večji meri testirajo, delo pa se organizira na način, da poteka v dveh ali treh ekipah, s čimer se prepreči padec proizvodnje v primeru vdora virusa v neko organizacijo.

Poklukar je opozoril, da nas v prihodnjih dneh in tednih čaka veliko število okužb, zato je treba okrepiti aktivnosti, da bo družba ostala čim bolj odprta.

“Treba je storiti vse, da ob spoštovanju navodil zdravstvene stroke zagotavljamo delovanje gospodarstva,” je pozval tudi Počivalšek in posvaril, da se epidemiološke razmere ne smejo zaostriti do te mere, da bi imeli v podjetjih težave pri organizaciji dela. Za zdaj se mu izrečene karantene v gospodarstvu še ne zdijo velik problem, lahko pa se zaostri v primeru nadaljnje rasti števila okužb.

Na delovnem posvetu so veliko govorili tudi o pomanjkanju delovne sile. “Govorili smo o tem, kako pridobiti kader iz tujine, pa tudi, kako lažje in bolje vklopiti potencial upokojencev, ki bi želeli še naprej sodelovati v delovnem procesu,” je še povedal Počivalšek.

Izognili se niso niti problematiki rasti cen energentov v zadnjem času. Tega problema se bodo na gospodarskem ministrstvu lotili skupaj z ministrstvom za infrastrukturo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen