Lavrov miri: Ukrajina ni pripravljena za članstvo v Natu, Rusija pa ne ogroža Ukrajine

0

Ukrajina po mnenju ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova ni pripravljena na članstvo v zvezi Nato. Zavzel se je za spoštljive odnose z ZDA in zanikal, da bi Rusija ogrožala Ukrajino.

Lavrov je v pogovoru za rusko televizijo poudaril, da se Natova obrambna črta še naprej pomika proti vzhodu in se je zelo približala Ukrajini. Ta po njegovih besedah ni pripravljena na vstop v zavezništvo in tudi “ne bi prispevala k okrepitvi Natove varnosti”.

Zavzel se je sicer za dobre, enakopravne in medsebojno spoštljive odnose z ZDA. Dodal je, da Moskva ne želi ostati v položaju, “ko je naša varnost vsakodnevno prekršena”.

Odnosi med Rusijo in Zahodom so zaradi ukrajinske krize močno zaostreni. Zahodne države svarijo pred morebitno rusko invazijo na Ukrajino. Po njihovih navedbah je Rusija vzdolž meje z Ukrajino namestila več kot 100.000 vojakov. Hkrati je Zahod Moskvo že posvaril pred hudimi sankcijami, če si bo Kremelj drznil napasti Ukrajino. Ruske oblasti ves čas zanikajo, da bi pripravljale napad.

“Ne želimo vojne, nikakor je ne potrebujemo,” je danes dejal vodja ruskega sveta za nacionalno varnost Nikolaj Patrušev. “Celo Ukrajinci, vključno z uradniki, pravijo, da ne obstaja grožnja,” je še poudaril po poročanju AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen